Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradska uprava donijela je nove mjere pomoći za nastavak poslovanja

Grad Bjelovar izdvojit će više od milijun kuna za mjere pomoći ugostiteljima

Foto: Grad Bjelovar
Hrebak: Pitanje nije kako će to gradska uprava preživjeti već kako će ugostitelji preživjeti bez naših mjera

Grad Bjelovar donio je nove mjere za pomoć lokalnim ugostiteljima uslijed krize uzrokovane koronavirusom. Naime, na samom početku krize još u ožujku, Grad Bjelovar je među prvim gradovima u Hrvatskoj priskočio u pomoć gospodarstvenicima s mjerama teškim oko osam milijuna kuna. S obzirom na to da dolaze sve hladniji dani, a mjere koje najavljuje Nacionalni stožer civilne zaštite ne idu na ruku ugostiteljima, Grad je u dogovoru s njihovim predstavnicima odlučio dodatno pomoći u ovim teškim trenucima. Jedna od glavnih mjera je ukidanje poreza na potrošnju, radi kojega se u gradsku blagajnu slijevalo oko 800 tisuća kuna na godinu. Uz to, Grad Bjelovar neće određeno vrijeme naplaćivati zauzimanje javne površine za ugostiteljske terase te će sufinancirati i grijalice za terase. Grad Bjelovar te će mjere stajati više od milijun kuna.

Predstavljena jedna od najvećih županijskih investicija Za dogradnju škole i Regionalni centar kompetentnosti 62 mil. kuna

– Kada smo donijeli prvi set mjera, mnogi su nam rekli da smo ludi, ali Grad Bjelovar smatra da ćemo svi postati beskorisni, ako nam propadne ono najvažnije, a to je gospodarstvo, odnosno poduzetništvo. Danas se nalazimo u situaciji u kojoj je ugostiteljstvo praktički na izdisaju i zbog toga ugostiteljima želimo dati podršku koliko god to trenutačno možemo. Kao mjeru koja je izuzetno bitna istaknuo bih ukidanje poreza na potrošnju. Svjestan sam da sve ove mjere neće biti dovoljne za totalni opstanak, no njih smo donijeli iskreno i od srca, u nadi da će u jednom dijelu ipak smanjiti probleme kod ugostitelja. Za sve gradske manifestacije tijekom sljedeće godine, Grad Bjelovar će bjelovarskim ugostiteljima i lokalnim OPG-ovima smanjiti iznos naknade za 50 posto, za korištenje štandova, kućica i šankova.

Sve ostale gradove pozivam da se također uključe u proces spašavanja svojih ugostitelja. Moram istaknuti da mi je drago vidjeti da postoji jasan dijalog između ugostitelja, lokalne samouprave, Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Vrlo sam zadovoljan brzinom reakcije Vlade RH u prvom valu pandemije, a vjerujem da će i daljnji koraci biti dobri. Ustrajat ću u ostvarenju svojih prijedloga i zahtjeva. Prilično sam siguran da do ponovnog zatvaranja države neće doći, već da će Hrvatska napraviti svoj vlastiti model. Ono što rade Češka, Francuska, Irska i Španjolska je povratak u lockdown. Mislim da smo dovoljno pametni, disciplinirani i razumni da tako nešto izbjegnemo – istaknuo bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

VAŽAN DAN Na svečanom obilježavanju Dana grada Bjelovara sudjelovao i predsjednik RH

Odluke Grada Bjelovara podržao je i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja RH Marin Medak rekavši kako se nada da će ostale lokalne samouprave slijediti primjer Bjelovara jer jedino s ovakvim potezima i mjerama mogu vjerovati da će ugostitelji preživjeti ovo teško razdoblje.

– Moramo imati model uz koji možemo sačuvati sva radna mjesta na što apeliramo od samog početka – zaključio je Medak.