Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Devetnaest obitelji potpisalo ugovor o dodjeli poticaja za rješavanje stambenog pitanja

Grad Imotski pomaže mladim obiteljima u gradnji i adaptaciji kuća

1/3
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Mladim obiteljima koje imaju četvero i više djece Grad Imotski za gradnju ili adaptaciju kuće nepovratno daje 45.000 kuna

Devetnaest obitelji s područja Grada Imotskog dobit će nepovratna novčana sredstava iz gradskog proračuna na temelju Javnoga poziva o demografskim mjerama poticanja mladih obitelji za izgradnju i adaptaciju kuća. Ugovore su potpisali s imotskim gradonačelnikom Ivanom Budalićem.

REGIONALNI DANI EU FONDOVA ‘Naša županija povukla je oko četiri milijarde kuna iz EU fondova’

Prvi korisnici

Riječ je o prvim korisnicima ovih poticajnih mjera koje, zajedno s ostalim demografskim mjerama koje provodi Gradska uprava Imotskog, imaju cilj zaustaviti negativan prirodni prirast.

– Grad Imotski do sada nikada nije isplaćivao ove demografske mjere kojima želimo pomoći mladim obiteljima rješavanje njihova stambenog pitanja. Vi ste ti koji ste zadovoljili kriterije tako da je u ovome dijelu projekta izdvojeno ukupno 605.000 kuna – izjavio je gradonačelnik Ivan Budalić prigodom svečanog potpisivanja ugovora u gradskoj vijećnici i najavio nastavak ovakvih mjera i u 2020. godini.

Mladim obiteljima koje imaju četvero i više djece Grad Imotski za izgradnju ili adaptaciju kuće nepovratno daje 45.000 kuna, a obiteljima s troje djece 40.000 kuna. Mlade obitelji s dvoje djece dobivaju 30.000 kuna, s jednim djetetom 25.000 kuna, a obitelji bez djece Grad pomaže s 20.000 kuna za izgradnju ili adaptaciju kuća. Uz to, za svako dijete s teškoćama u razvoju Grad obiteljima daje dodatnih 5000 kuna. Budalić očekuje kako će ove demografske mjere imati pozitivan učinak u Imotskom gdje demografske mjere koje se već provode već daju pozitivne rezultate.

Prof. Ivana Glibotu i Puhački orkestar Gradske glazbe Imotski odlikovala predsjednica Imotski glazbenici za Dan Europe sviraju u kultnom Victoria Hallu u Ženevi

U Imotskom se povećao broj trudnica otkako se za svako treće i sljedeće novorođeno dijete iz gradskog proračuna daje nepovratna financijska pomoć od 50.000 kuna, za svako drugorođeno dijete 20.000 kuna, a za prvo 10.000 kuna. Riječ je o najvećim naknadama koje se dodjeljuju u Hrvatskoj. Isto tako, za svako treće rođeno dijete roditelji u Imotskom oslobođeni su polovice plaćanja troškova u vrtićima. Učenicima i studentima dodjeljuju se stipendije, a Grad je, puno prije nego Ministarstvo prosvjete, svojim maturantima kupovao tablete.

Pozitivan prirodni prirast

U Gradu Imotskom ističu kako je i analiza podataka Državnog zavoda za statistiku pokazala da je među gradovima koji uspješno prkose negativnim trendovima i imaju pozitivan prirodni prirast, odnosno veći broj rođenih nego umrlih, i Grad Imotski.

Gradonačelnik Budalić ističe kako ovo nisu jedine mjere koje Grad Imotski provodi s ciljem zadržavanjem stanovništva.

Prijedlog demografskih mjera u Rijeci "U zadnjih 10 godina naš je grad izgubio najviše stanovinika"

– Imamo i mjere poticanja poljoprivrede, OPG-ova, tradicionalnoga poduzetništva te maloga i srednjega poduzetništva. Nadam se da ćemo u ovoj godini te mjere provesti već tijekom ljeta – poručio je Budalić.