Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Prof. Ivana Glibotu i Puhački orkestar Gradske glazbe Imotski odlikovala predsjednica

Imotski glazbenici za Dan Europe sviraju u kultnom Victoria Hallu u Ženevi

1/5
Foto: Grad Imotski
Kapelnika Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski prof. Ivana Glibotu predsjednica RH odlikovala je Redom hrvatskog pletera. Na svečanosti dodjele priznanja u Zagrebu bio je i imotski gradonačelnik Ivan Budalić

Kapelnika Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski prof. Ivana Glibotu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, na prijedlog Grada Imotskog, odlikovala je Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos u promicanju kulture i umjetnosti u Republici Hrvatskoj.

Ministar Ćorić potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima za aglomeraciju Imotski Imotskom i Prološcu 288 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju, postaju velika gradilišta

Povelju Republike Hrvatske dobila je i Gradska glazba Imotski koja ove godine obilježava 150 godina postojanja. Na svečanosti dodjele priznanja u Zagrebu bio je i imotski gradonačelnik Ivan Budalić.

‘Imamo izvrsne glazbenike’

– Izuzetno sam sretan što je predsjednica prihvatila moju inicijativu te tako odlikovala profesora Glibotu i Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski. Nastavak je to konstantne brige za kulturu našega grada. Gradska glazba Imotski svjetski je veleposlanik Imotskog i cijele Imotske krajine te je svojim nastupima i osvojenim nagradama pronijela glas o našem gradu diljem svijeta. Od srca čestitam profesoru Gliboti i želim mu puno sreće, uspjeha i ustrajnosti u daljnjem radu – rekao je gradonačelnik Budalić.

– Presretan sam što sam ovu vrijednu nagradu primio osobno iz ruku predsjednice. Želim zahvaliti svim sadašnjim i bivšim kolegama glazbenicima iz Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski je svaki od njih utkao je svoj komadić zasluge za ovu nagradu – kaže prof. Glibota, trombonist, glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent pod čijim je vodstvom imotski Puhački orkestar šesterostruki i aktualni prvak države.

– Imamo izvrsne glazbenike. Fokusirani smo na suradnju s Glazbenom školom “Dr. fra Ivan Glibotić”. Naš orkestar sada broji 180 članova, tako da danas moramo organizirati audicije za koncerte na kojima nastupa 55-60 glazbenika – svjedoči prof. Glibota o zainteresiranosti Imoćana za muziciranje.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić zadovoljan je rezultatima i najavljuje nove mjere iz proračuna Mladim obiteljima 1,5 milijuna kuna za gradnju kuća, malom gospodarstvu pola milijuna

– Zadovoljstvo je još veće kada znamo da naš orkestar čine većinom mladi ljudi, koji su svoje glazbeno obrazovanje stekli u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić” koja danas broji 190 učenika koji također osvajaju nagrade na državnoj razini – napominje Budalić i dodaje da će Grad Imotski i dalje biti partner kulturnim udrugama i ustanovama jer je ulaganje u kulturu jamac očuvanja tradicije i načina života imotskog čovjeka. A pred prof. Glibotom i Puhačkim orkestrom obljetnička je godina s mnogo važnih nastupa.

Poslastica za Imoćane

Slavljenički koncert s gostima održat će 30. travnja na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, nakon kojega slijedi prava poslastica. Naime, Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski 4. svibnja, u povodu Dana Europe, nastupa u Ženevi, u kultnoj koncertnoj dvorani Victoria Hall.

– Taj koncert bit će najveći u 150-godišnjoj povijesti naše glazbe. Zahvaljujući hrvatskom predsjedanju Europskom unijom, koja je iznimno važna za Hrvatsku, na središnjoj proslavi Dana Europe dobili smo priliku da nastupi netko iz Hrvatske. Poziv smo dobili upravo mi. Pozvao nas je hrvatski veleposlanik u Ženevi, uz suglasnost Ministarstva kulture, pa ćemo svirati u Victoria Hallu, tjedan dana nakon nastupa Bečke filharmonije – otkriva nam prof. Glibota.

Volonteri godine "Lijepo je kada tuđa radost postane tvoja radost"

Nakon što se imotski puhači predstave Europi, na svoje će doći i Imoćani i njihovi gosti. U Imotskom će se održati čak tri koncerta – 2., 3. i 4. kolovoza.

– Izvodit ćemo grandiozna djela. Mogu najaviti Gershwinovu “Rapsodiju u plavom”. Gost će nam biti mladi pijanist Marijan Đuzel, bivši puhač i naš član, a dirigirat će mladi Vjekoslav Babić koji je također bio naš član, a danas je dirigent u zagrebačkom HNK – najavljuje prof. Glibota.