Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Ćorić potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima za aglomeraciju Imotski

Imotskom i Prološcu 288 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju, postaju velika gradilišta

1/4
Foto: Grad Imotski
Projekt će poboljšati vodoopskrbu, ali i kanalizacijsku mrežu. U ovom trenutku na nju je priključeno tek 13 posto, što bi se dovršetkom projekta trebalo povećati na 80 posto. Izgradit će se 60 km kanalizacisjke mreže te 32 km vodovodne mreže

Imotski i Proložac riješit će problem vodoopskrbe i kanalizacije. U Imotskom je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Imotski”, ukupne vrijednosti veće od 288 milijuna kuna. Potpisali su ga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direkror Hrvatskih voda Zoran Đurković, Luka Ćorić direktor Vodovoda Imotske krajine, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i Mate Lasić načelnik Prološca.

Foto: Grad Imotski

Potpisivanje ugovora za novu kanalizacijsku mrežu u Novskoj Veliki projekt Do kraja 2021. kanalizaciju će napokon dobiti svi Novljani

- Velik novac je u pitanju, ali bit će jako dobro utrošen – komentirao je nakon potpisivanja ugovora ministra Ćorić.

Najavio je da će Imotski i Proložac narednih godina, zahvalju ovom projektu, biti veliko gradilište. Projekt će poboljšati vodoopskrbu, ali i kanalizacijsku mrežu. U ovom trenutku na nju je priključeno tek 13 posto, što bi se dovršetkom projekta trebalo povećati na 80 posto. Izgradit će se 60 km kanalizacisjke mreže te 32 km vodovodne mreže.

- Danas su gubici voodvodne mreže oko 80 posto, a dovršetkom projekta to će se smanjiti na prihvatljivih 40 posto – rekao je Ćorić.

Naglasio je da je 288 milijuna kuna vrijednosti projekta, hrvatska komponenta 60 mil kn, od čega Imotski i Proložac sudjeluju s devet milijuna kuna.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić zadovoljan je rezultatima i najavljuje nove mjere iz proračuna Mladim obiteljima 1,5 milijuna kuna za gradnju kuća, malom gospodarstvu pola milijuna

- To je jako dobro uložen novac. Nadam se da će se na ovom projektu afirmirati domaći građevinari, što ovisi o njihovoj konkurentnosti – rekao je Ćorić i najavio skore natječaje.

Ovim ugovorom, nakon aglomeracije Split-Solin, Trogir-Kaštela, Hvar i Trilj, zaokružena je cjelina. Ukupna ulaganja u vodovod i kanalizaciju na ovom području su 4,5 milijardi kuna, a svi bi projekti trebali biti gotovi do 2023. godine. Ministar Ćorić najavio je i nova područja na kojima planiraju obnoviti vodovodnu i kanluzacijsku mrežu, Dugi Rat, Omiš te Makarsku.

Foto: Grad Imotski

- Riječ je o ogromnom poslu. Rješavamo problem kanalizacije koja nikad nije riješena. Pred nama su ogromni radovi koji zahtijevasju operativu. Nadam se da će građevisnka operativa cijele Dalmacije imati posla – zaključio je Ćorić.

Čelnici Imotskog i županijske JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode “More i krš” Ojačat će suradnju na zaštiti i očuvanju spomenika prirode Modrog i Crvenog jezera

Gradonačelnik Budalić istaknuo je da im je kanalizacijska mreža velik problem pa im je ovaj projekt jako važan, a načelnik Lasić je istaknuo da je riječ o projektu koji će zaštiti rijeku Vrljiku, koja je izvor pitke vode, kao i brojna imotska jezera.