Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nakon provedenog javnog poziva potpisani ugovori s dvadesetak obitelji

Grad mladim obiteljima osigurao novčane poticaje za kupnju ili gradnju prve nekretnine

Foto: Grad Mursko Središće
Poticaji iznose 10.000 ili 15.000 kuna. Pristigla je 21 prijava, a dodijeljeno je ukupno 265.000 kuna

Grad Mursko Središće provodi niz demografskih mjera kojima se olakšava život djece, mladih, mlade obitelji i umirovljenika.

ULAGANJE U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU Za uređenje Ulice Slatine tri milijuna kuna

Pomoć djeci, starijima...

Povećane su novčane pomoći za novorođenu djecu, omogućene besplatne bilježnice za osnovnoškolce, slikovnice djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima povodom božićno novogodišnjih blagdana, besplatni udžbenici, financiranje toplog obroka, jednokratne novčane pomoći srednjoškolcima i studentima, novčane nagrade studentima za dobivanje dekanove i rektorove nagrade ili doktorata, sufinanciraju se obrtničke stipendije za deficitarna zanimanja za učenike, dijele bonovi za umirovljenike, povećano je sufinanciranje dječjeg vrtića na 60 posto u korist roditelja, osigurani su poticaji za mlade za rušenje i obnovu starih kuća te gradnju i kupnju prve nekretnine, a mlade obitelji do četrdeset godina starosti koje gradnjom stječu prvu nekretninu u cijelosti su oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa.

U siječnju 2020. godine raspisan je javni poziv za dodjelu poticaja za kupnju i gradnju nekretnina za stanovanje na području Grada. Oni koji su od 10. studenog 2019. do 10. studenog 2020. kupili ili počeli graditi nekretninu za stanovanje na području grada imaju pravo na poticaj u iznosu od 10.000 ili 15.000 kuna ovisno o ispunjavanju uvjeta. Pristigla je 21 prijava, a dodijeljeno je 265.000 kuna. U dvorani Centra za kulturu Rudar 13 mladih obitelji potpisalo je ugovor o dodjeli poticaja za kupnju prve nekretnine za stanovanje, dok je sedam mladih obitelji potpisalo ugovor o dodjeli poticaja za gradnju prve nekretnine.

USPJEŠNE TVRTKE Tankovi iz Murskog Središća putuju diljem Europe

Socijalne investicije

– Prošle godine imali smo 12 mladih obitelji, a ove godine 20-ak koje će koristiti poticaje. Drago nam je da su demografske mjere koje donosimo učinkovite, da mladi ostaju živjeti na području grada ili se doseljavaju. Ovo je mjera koja je krenula prošle godine i zasigurno će se i nadalje provoditi. Namjeravam mjere koje provodimo zadržati, ali ih i unaprijediti, ovisno o visini financijskih sredstava koja će nam biti na raspolaganju. Kad sve velike projekte završimo, želja mi je proračun maksimalno usmjerimo na kvalitetu života. Još će se više ulagati u sport, kulturu, socijalne programe, mlade i umirovljenike. Želim da vrtić za nekoliko godina za roditelje bude besplatan – rekao je gradonačelnik Dražen Srpak.

Grad će izjednačiti uvjete s uvjetima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama vezano uz dodjele poticaja korisnicima poticaja koji već imaju stan ili kuću za stanovanje, no imaju potrebu za većim stambenim prostorom. Temeljem tako usklađene odluke poticaji za gradnju ili kupnju nekretnine za stanovanje moći će ostvariti i osobe koje već imaju stan ili kuću te imaju potrebu za većim stanom ili kućom uz uvjet prodaje postojećeg stana ili kuće u roku od dvije godine od dana sklapanja ugovora o dodjeli poticaja. Ulaganje u demografske mjere, usluge namijenjene obitelji, djeci i mladima dugoročne su socijalne investicije u najvažniji stup društva, dodaje gradonačelnik.