Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 150 pregleda
U Krapini odbili uspisati jasličare

'Grad osigurao novac za viseće mostove, a u vrtiću nemaju mjesta za svu djecu'

Vrtić u Krapini
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
U Krapinu dolaze i djeca iz okolnih općina Đurmanca, Petrovskog, Jesenja i Radoboja, koji nemaju svoje vrtiće

- Žalosno je to što grad koji ima jednu od najvećih cijena vrtića u Hrvatskoj nije osigurao smještajne kapacitete i za one najmlađe - ogorčena je čitateljica iz Krapine (podaci poznati redakciji), nezadovoljna time što je gradski vrtić Gustav Krklec odbio upisati djecu u jasličku skupinu, pravdajući se popunjenošću kapaciteta.

Početkom 90-ih postavljen je kamen temeljac za novi gradski vrtić na parceli kod zgrade policije, gdje se sad grade stambene zgrade, no vrtića nema.

- Sramota je da grad poput Krapine ne osigurava uvjete da sva krapinska djeca mogu u gradski vrtić, a istovremeno se traže i dobivaju sredstva iz Europske unije za nekakve viseće mostove od Starog grada do Hušnjakova, umjesto da se izgradi vrtić koji bi zadovoljavao potrebe građana - ističe čitateljica.

U gradski vrtić dolaze i djeca iz okolnih općina Đurmanca, Petrovskog, Jesenja i Radoboja, koji nemaju svoje predškolske ustanove. U Krapini rade i dva privatna vrtića, koje Grad također sufinancira, i to u jednakim iznosima kao i svoj. U Gradu kažu da u njihovom vrtiću radi jedna jaslička skupina za djecu od dvije do tri godine u kojoj boravi 14 mališana, te još sedam odgojno-obrazovnih skupina i jedna predškolska.

Nisu odustali od izgradnje novog objekta

- U gradskom vrtiću prije primjene državnog pedagoškog standarda u jasličkoj skupini bilo je upisano više djece, no inspekcijskim nadzorom njihov je broj morao biti smanjen i usklađen sa standardom - odgovaraju u Gradskoj upravi i dodaju da slobodnih mjesta ima u privatnim vrtićima. No, neki roditelji ističu da bi im gradski vrtić bio jeftiniji. Grad za prvo dijete daje 850 kuna, 50 posto cijene, za drugo dijete izdvaja  1020 kuna, a za treće i svako iduće dijete plaća punu cijenu.

U Gradskoj upravi na naš upit odgovaraju im je u planu proširenje kapaciteta gradskog vrtića promjenom radnog vremena, produženjem rada do večernjih sati, ovisno o potrebama roditelja. Nadaju da će s vremenom okolne općine otvoriti svoje vrtiće i time rasteretiti one u Krapini. Od izgradnje novog vrtića zasad - ništa.

- Grad Krapina nije odustao od izgradnje novog vrtića. Namjera je proširiti kapacitete, ali ovog trenutka ne možemo odgovoriti na koji način će se to realizirati jer se razmatra više modela. Hoće li se ići u izgradnju novog objekta ili će se kapaciteti vrtića proširiti na neki drugi način u sklopu postojeće zgrade, dogradnjom ili prenamjenom nekih drugih objekata, to tek treba odlučiti - kažu u Gradu.