Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
BORBA PROTIV KOMARACA

Građani će pratiti tko ih i kako štiti od najezde

Foto: Osječko-baranjska županija
Preporuke o monitoringu Županija će objavljivati na internetu

U Osijeku je održan sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika OBŽ-a, a središnja točka odnosila se na ulogu jedinica lokalne samouprave u borbi protiv komaraca. Župan Ivan Anušić prvo je podsjetio kako se prije dvije i pol godine u vrijeme neizdržive najezde komaraca pokazala nepripremljenost općina i gradova na takvu situaciju.

Trinaest nagrađenih na natječaju "Najbolja poduzetnička ideja" Uz Osječko-baranjsku županiju, najbolje poduzetničke ideje postaju stvarnost

– Tada je Županija uskočila s 3,3 milijuna kuna, a Vlada je intervenirala s 1,7 milijuna te smo s tih 5 milijuna kuna uspjeli zaustaviti najezdu. Poučeni tim iskustvom, predložili smo općinama i gradovima da u budućnosti borbu protiv komaraca radimo zajedno i uz tretiranje iz zraka, jer je jedino tako možemo dobiti. U tome bi sudjelovala i Županija s 4-5 milijuna kuna, iako na to nema nikakvu financijsku obvezu. Odgovor jedinica lokalne samouprave i njihovih čelnika, nažalost, bio je negativan, odnosno jedna trećina čelnika nije spremna ići u taj projekt, pa Županija odustaje od prijedloga – rekao je župan.

Naglasio je da je davanje preporuka jedina obveza Županije te će od sada preporuke o monitoringu biti svakoga dana objavljene na internetskim stranicama OBŽ-a.

– Tako će ih žitelji gradova i općina moći pročitati i vidjeti postupaju li čelnici njihovih jedinica lokalne samouprave po njima. Nadam se samo da nećemo i ove godine imati najezdu komaraca. Ni Županija ni država više se neće uključivati, jer na to nemamo nikakvu obvezu. To će rješavati JLS, čija je zakonska obveza voditi brigu o zaštiti mještana od zaraznih bolesti – poručio je župan.