Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekt za turistički razvoj u Čazmi

Grade jedino ekokupalište u Hrvatskoj, na projektu će zaposliti 12 osoba

Projekt Čazma Natura
Foto: Grad Čazma
Predviđena je i gradnja adrenalinskog parka i arboretuma, a uz 12 stalnih, zaposlit će se i 40 sezonskih djelatnika. Očekuje se i da će širenjem turizma ta brojka još rasti

Izgradnja Zelene tržnice i biološkog kupališta, uređenje dviju učionica OŠ Čazma i arboretuma, izgradnja sportskog parka uz poučno tematsku biciklističku stazu, zaštita i revitalizacija zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora... predviđeno je u sklopu projekta Čazma Natura. Grad Čazma dobio je odobrenje za projekt od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Petorica župana sastala se s premijerom Sastanak župana s premijerom Lista želja teška više milijardi kuna: traže brze ceste i veće plaće za radnike

– Ovoj smo se vijesti razveselili, motivira nas je da se još više trudimo kada je riječ o fondovima EU. Moram naglasiti kako je ovaj projekt od velikog značenja za naš grad jer takvo što još ne postoji u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Idejni začetnici projekta susjedi su Slovenci koji već imaju jedan eko bazen pa su upravo oni od samih početaka uz gradonačelnika sudjelovali na sastancima i pomogli s potrebnom dokumentacijom. “Čazma Natura” je vrijedan 26 milijuna kuna, a do tih su sredstava došli visokim brojem bodova potrebnih za EU fondove ostvarivši čak 96 od mogućih 100 bodova.

Turistički razvoj

U sklopu projekta previđeno je i uređenje Multifunkcionalnog centra, odnosno, novouređena zgrada na trgu koja će dobiti novu svrhu. Još početkom prošle godine gradonačelnik je najavio taj projekt u kojem vidi mogućnost gospodarskog napretka, ali i od kojega očekuje da postane glavna atrakcija turističke ponude Čazme.

– Projekt će promijeniti vizuru grada Čazme te doprinijeti ostvarenju cilja, a to je razvoj grada zelenog turizma koji će utjecati na razvoj kontinentalnog turizma i povećanje broja posjetitelja na turistički nerazvijenim područjima – ističe Pirak.

Cesta kod Bjelovara Vrijednost radova 6,8 milijuna kuna Ova županija nema niti jedan metar brze ceste, sada izrađuju prometni masterplan

Provedbom projekta stalno će se zaposliti 12 osoba te 40 sezonskih djelatnika, a ta će brojka, očekuje se, širenjem turizma dodatno rasti. Osim zapošljavanja u ovom projektu, gradonačelnik vidi mogućnost otvaranja radnih mjesta i u postojećim i novim turističkim i ugostiteljskim poduzećima, upravo zbog većeg broja posjetitelja. Naglašava kako će se uvođenjem novih tehnologija doprinijeti i smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša.

– Odobrenje koje je stiglo potvrda je našeg truda i nastojanja i došla je kao šećer na kraju jer sad s još većim veseljem ulazimo u novu, 2018. godinu jer ćemo ponovno zasukati rukave i krenuti u realizaciju projekta – kazao je entuzijastično Pirak.

Dom zdravlja u Čazmi svima jednak standard u liječenju Kreće obnova četiri doma zdravlja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji