Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Za socijalne stanove stiže 5,7 milijuna kuna iz EU

Gradit će se 20 novih stanova za najugroženije građane

Socijalni stanovi u Belom Manastiru
1/3
Foto: Grad Beli Manastir
Grad Beli Manastir ima 20 socijalno ugroženih najmoprimaca sa zaštićenom najamninom i mora im osigurati stambeni prostor

Za izgradnju socijalnih stanova u Belom Manastiru stiže 5,7 milijuna kuna iz EU fondova. Projekt je "težak" ukupno 6,7 milijuna kuna, pa će Grad Beli Manastir izdvojiti preostalih milijun kuna. Gradonačelnik Tomislav Rob potpisao je nedavno u Zagrebu ugovor o sufinanciranju tog projekta s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU. Novac stiže iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu provedbe Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Goruće pitanje

Ukupno su 144 stambene jedinice u vlasništvu Grada, u 66 objekata ukupne površine 6974 metara četvornih te još 16 neuseljenih objekata u ruševnom stanju.

Od useljenih jedinica izrazito je problematično 28 ruševnih stanova u devet objekata, u kojima stanuju isključivo socijalno ugroženi najmoprimci.

Mladi tamburaši Proljetna baranjska rapsodija U najvećem orkestru 100 mladih tamburaša

– U gradu je 1160 stanova, od čega je od 40 do 50 jednoobiteljskih kuća. Od ovog broja, 114 stanova je u vlasništvu HZMO-a u kojima su zaštićeni najmoprimci, najmoprimci sa slobodno ugovorenom najamninom i bespravni korisnici, a dio stanova je prazan. Nacrtom Odluke Vlade koja nije donesena bilo je predviđeno da se 104 od 114 HZMO-ovih stanova prebaci u vlasništvo Grada. Navedeni stanovi u vlasništvu grada planiraju se obnoviti i urediti kako bi bili u skladu sa suvremenim standardima življenja i energetske učinkovitosti – ističu u Gradskoj upravi Belog Manastira.

Tim projektom te izgradnjom samih socijalnih stanova riješillo bi se goruće stambeno pitanje socijalno najugroženijih građana.

– Grad Beli Manastir ima 20 socijalno ugroženih najmoprimaca sa zaštićenom najamninom i mora im osigurati stambeni prostor. Stanovi u kojima su živjeli do sada bili su u vrlo lošem stanju i opasni za zdravlje i život. Cilj je projekta izgraditi 20 novih stanova u kojima će se zbrinuti svi stanari sa zaštićenom najamninom – dodaju u Gradu.

Siguran i ugodan dom imat tako će dobiti socijalno ugroženi zaštićeni najmoprimci i višebrojne romske obitelji.

Pilot područje

Nova zgrada imat će 20 stanova za socijalno ugrožene: u prizemlju šest, a na prvom i drugom katu po sedam stanova. Dvanaest je stanova površine od oko 30 četvornih metara, šest ima površinu od 38,35 metara četvornih, a dva od 47,65 metara četvornih. Investitor je Grad, projektant Predrag Rechner, a izvođač Iver iz Čepina.

Beli Manastir Poticaji civilnom društvu i najpotrebitijima Prva baranjska zaklada za udomljenu djecu

Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac i Knin – gradovi su to koje je Ministarstvo regionalnog razvoja odabralo kao pilot područja za Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Uvjet je bio i da jedno od pilot područja ima značajan udio pripadnika romske manjine pa je pilot područje Belog Manastira prošireno na Općinu Darda. Kroz Intervencijski plan Beli Manastir planira 14 infrastrukturnih i 12 “soft” projekata.

Cilj je projektima iz Intervencijskog plana učiniti Beli Manastir oazom obiteljskih vrijednosti, vitalnom i kohezivnom zajednicom svjesnom razvojne snage svog identiteta, bazirane na obrazovanju, poduzetništvu i poboljšanju kvalitete života. Lokalni je identitet, ističu, polazišna točka i pokretač razvoja.

- Osnovni je preduvjet za urbanu regeneraciju kreiranje novih radnih mjesta i poboljšanje postojećih poticanjem razvoja poduzetništva i samozapošljavanja te omogućavanjem jednakog pristupa infrastrukturi i uslugama.

Beli Manastir Stopa sv. Martina Baranjski grad ucrtava se na hodočasničku kartu