Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisani predugovor i ugovor između Grada Bjelovara i APN-a

Gradit će se 20 POS-ovih stanova, ne prodaju li se svi, kupit će ih Grad i iznajmljivati

Foto: Grad Bjelovar
Javile su nam se 22 obitelji i cijena stanova trebala bi biti ispod 1000 eura po metru četvornom, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak

Gradsko vijeće Grada Bjelovara prošle je godine donijelo odluku o uključivanju Grada Bjelovara u Program društveno poticane stanogradnje (POS).

Ministarstvo državne imovine Bjelovaru darovalo zgradu bivšeg Doma učenika SŠ-a Grad se obvezao – u roku pet godina Đački će dom prenamijeniti u studentski

U međuvremenu, Grad Bjelovar je osigurao zemljište, objavio javne pozive za podnošenje zahtjeva za stanove iz Programa i donio sve propisane prostorne planove. Sagrađena je i prometna, komunalna, energetska te ostala infrastruktura što je i uvjet za izdavanje građevinske dozvole. U skladu s tim Grad Bjelovar ovih su dana posjetili Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te njegova pomoćnica Josipa Tokić. Razlog dolasku je potpisivanje predugovora o međusobnim pravima i obvezama između Grada Bjelovara i APN-a te ugovora o prijenosu vlasništva na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, čime bi Agencija mogla pristupiti realizaciji programa društveno poticane stanogradnje na području grada Bjelovara i zatražiti građevinsku dozvolu.

Potpisivanjem ovoga ugovora Grad želi svojim građanima osigurati što nižu cijenu prodajne cijene četvornog metra stana iz Programa POS-a.

– Javile su nam se 22 obitelji i cijena stanova trebala bi biti ispod 1000 eura po metru četvornom. Na sjednicama Gradskog vijeća često se postavljalo pitanje što mi točno radimo za mlade obitelji. Ovaj je projekt namijenjen upravo njima. Trenutačno imamo oko 200 građevinskih dozvola za stanove. Znači, stanovi se i dalje grade, što je odlična vijest. Bjelovar je postao poželjan za život, dosta ljudi se doselilo, ovdje grade svoj život, pronalaze poslove, planiraju budućnost – kazao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Detaljniji je bio direktor APN-a Dragan Hristov zahvalivši Gradu na prepoznavanju POS-a.

na jezeru u Paljevinama Sparte počele pripreme za Maraton lađarica

– Ovo je već treći put da se po ovom modelu grade stanovi. Do sada su sagrađene četiri zgrade s 57 stanova, a na području Bjelovarsko-bilogorske županije to su 92 stana. Osim u Bjelovaru, stanovi su sagrađeni i u Daruvaru te Garešnici, pa se nadam da će i ti gradovi pokazati daljnji interes. U 80 lokalnih jedinica APN je do sada sagradio 8322 stana. Vrijednost tih investicija je 4,3 milijarde kuna, s tim da je Hrvatska sudjelovala sa subvencijama od 1,12 milijardi kuna – rekao je Dragan Hristov.

Gradit će se 20 stanova, a ostane li na kraju nešto stanova, Grad Bjelovar će ih kupiti za „rentanje“. Stanovi će se nalaziti u Ulici Antuna Šoljana u sjevernom djelu grada.