Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Mali Lošinj u proračun za iduću godinu uvrstio kapitalne investicije vrijedne čak 76 milijuna kuna

Gradit će se ceste, tri vidikovca, uredit će se Aleja kapetana, ali i dječja igrališta

Foto: MALI LOŠINJ
Sudeći prema proračunu za iduću godinu, u Malom Lošinju će se iduće godine dosta raditi i graditi

Na dnevnom redu 23. sjednice gradskog vijeća Grada Malog Lošinja danas će se naći prijedlog proračuna za 2020. Predloženi proračun visok je 127 milijuna, od čega se najveći dio, čak 76 milijuna kuna, odnosi na kapitalne investicije poput cesta na Malinu, Šestavine, Zagazinjine, u stambenoj zoni Kalvarija, Biskupija te na Bočacu.

Potpisan ugovor za vrijedan projekt Dograđuje se luka Mrtvaška koja će povezati Mali Lošinj sa susjednim otocima

Isto tako, planirana su sredstva za parkiralište u Ćunskom, za izradu projekte dokumentacije za popločavanje Zagrebačke ulice.

Novac za kulturu, zdravstvo...

Planirana su i sredstva za projekte oborinske odvodnje u naseljima Artatore i Ćunski, ali i sredstva za uređenje vidikovaca na tri lokacije: Vela Straža, Sv. Ivan i Pogled, te za izradu projektne dokumentacije za uređenje utvrde Kaštel.

Također, u idućoj godini planira se početak radova na uređenju Aleje kapetana u centru Malog Lošinja, nastavak radova na obnovi Osorskih bedema te uređenje prostora vijećnice i Muzeja pomorstva. U idućoj godini uređivat će se dječja igrališta u Velom Lošinju, na Susku i u Ćunskom, kao i igralište na Iloviku te sportsko igralište u Artatorama. Još je puno projekata koji će se realizirati u sklopu energetske tranzicije otoka Lošinja, kao i u sklopu aglomeracija.

No nije u Malom Lošinju sve orijentirano samo na kapitalne investicije. Za Dječji vrtić “Cvrčak“ planirana su sredstva od 11,6 milijuna kuna, za škole 1,3 milijuna kuna, a za kulturu 11,5 milijuna kuna. I za zdravstvo se izdvajaju znatna sredstva od 1,2 milijuna kuna, dok se za realizaciju programa socijalne skrbi osiguralo 2,8 milijuna kuna.

LAG Moslavina financira 11 projekata Odobreno 400.000 kuna za dječje igralište u Kutinskoj Slatini

Participativno budžetiranje

– Naš proračun za 2020. godinu realan je i razvojan, a u njega smo uključili i prijedloge naših sugrađana kako kroz projekt participativnog budžetiranja za koji je u ovoj godini predviđeno 200 tisuća kuna, tako i kroz Savjetovanje s javnošću. Tako smo preciznije i učinkovitije odredili prioritete zajednice, te razvili osjećaj zajedničkog vlasništva. S obzirom na to da se razina transparentnosti naše gradske uprave iz godine u godinu podiže na sve veću razinu, u 2019. godini smo ocijenjeni najvišom ocjenom, i u narednom periodu nastavit ćemo sve razvojne dokumente kreirati u suradnji sa sugrađanima – pojašnjava gradonačelnica Ana Kučić.