Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisani ugovori vrijedni su više od 90 milijuna kuna

Gradit će se dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Foto: Grad Belišće
Projektom će se znatno smanjiti broj korisnika septičkih jama

Potpisani su nedavno ugovori za gradnju dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti veće od 90 milijuna kuna. U Belišću će se sagraditi uređaj kapaciteta 24.200 ES (ekvivalent stanovnika), razine 3 i vrijednosti 55,892.938 kuna. Budući da većina stanovništva na projektnom području, izuzev Valpova, Belišća, Vinogradaca, Kitišanaca i Bistrinaca, nije spojena na kolektivni sustav otpadnih voda, uspostavom sustava odvodnje i pročišćavanja na trenutačno nepokrivenim područjima znatno će se smanjiti broj korisnika septičkih jama.

Još jedan korak u projektu “Aglomeracija Novske” Do sredine 2023. gotov i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Važan projekt

– U ovih godinu i pol dana puno smo napravili i nadam se da ćemo uspjeti završiti ove projekte i da ćemo do kraja 2023. pustiti u pogon dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uređaj za proizvodnju pitke vode te spojiti naše građane na sustav odvodnje na zadovoljstvo svih – izjavila je Lidija Gavrić, direktorica tvrtke Hidrobel d.o.o. Previđena je gradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te zgradnja 15 i rekonstrukcija dviju crpnih stanica. Projekt izravno pridonosi, istaknuto je, ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2, vezanih uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanje otpadnih voda.

– Potpisivanje ugovora još je jedan korak prema konačnoj realizaciji još jednog projekta za cijelu ovu mikroregiju. Hvala svima koji su dali veliki doprinos da se i danas nalazimo u ovoj fazi. Osobito se zahvaljujem generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću, njegovu zamjeniku Davoru Vukmiriću i direktoru VGO Osijek Željku Kovačeviću jer da na onom dramatičnom sastanku 2017. nisu učinili veliki iskorak, ovog projekta ne bi bilo. Neka povijest pamti da ste za ovu mikroregiju zaista puno učinili, a hvala i osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću, kao članu Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na bezrezervnoj i bezuvjetnoj potpori – izjavio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić pri potpisivanju ugovora.

Dosad ugovorena vrijednost iznosi više od 160 milijuna kuna, odnosno više od 60 posto ukupne vrijednosti projekta, a zaključno s krajem ožujka realizirana vrijednost ugovora iznosi više od 90 milijuna kuna.

PROJEKT "ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO" Grad Belišće i policija zajedno u prevenciji

Vrijednost projekta iznosi 271,578.968 kuna, od čega 189,561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014.-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt s 35,542.437 kuna, Hrvatske vode s 35,542.437, tvrtka Dvorac iznosom od 7,449.186 kuna te Hidrobel s 3,483.794 kune.

Završetak radova 2022.

Tvrtka Dvorac nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel, partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.

Završetak radova predviđen je za treće tromjesečje 2022. godine. Do tada će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, sagrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.