Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
iznimno važan projekt za poljoprivrednike

Gradit će se RDC za voće i povrće

Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za cilj će imati povezivanje proizvođača voća i povrća, radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće (RDC) s tvrtkom "H5" iz Sesveta, čija je ponuda na javnom pozivu, među tri pristigle, bila ekonomski najpovoljnija, a procijenjena vrijednost nabave je 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestio je u petak ured župana Anušića.

županijska potpora Osigurali 870 tisuća kuna za stipendiranje učenika i studenata

U priopćenju za javnost ističe se kako je RDC za voće i povrće projekt od iznimne važnosti za poljoprivredne proizvođače s područja te županije i samu županiju te podsjeća kako je tijekom ove godine osiguran prostor za njegovu izgradnju u Eko industrijskoj zoni Nemetin, kod Osijeka, ukupne površine oko šest hektara, a u proračunu za 2019. godinu, za realizaciju tog projekta osigurano je gotovo 30 milijuna kuna.

Dodaje se kako je izgradnja RDC-a za voće i povrće, ukupnog kapaciteta tri tisuće tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze.

Potpisivanje ugovora o suradnji sa sedam poslovnih banaka Osječko-baranjska županija Županija daje subvencije, kamate za poduzetnike 0%

U prvoj fazi predviđena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebne upravne i pomoćne prostorije, a u drugoj planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće te aukcijska dvorana.

U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta, u kojem će se nalaziti tehnološki inkubator s linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s  prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za cilj će imati povezivanje proizvođača voća i povrća, radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje, ističu u uredu župana Ivana Anušića.

Sudionici regionalne konferencije o županijskim cestama Regionalna konferencija Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost