Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
spektakularna turistička atrakcija

Gusarska bitka u Omišu oživljava gusarsku povijest grada na Cetini

Gusarska bitka u Omišu
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Riječ je o rekonstrukciji pomorske bitke u kojoj je omiški vladar Malduk u 13. stoljeću pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom

Gusarska bitka 2018., manifestacija kojom se rekonstruira povijesna bitka iz 13. stoljeća između omiških gusara i Mlečana, održat će se u subotu 18. kolovoza u gradskoj luci u Omišu u još jednoj spektakularnoj turističkoj atrakciji koja oživljava povijest grada na Cetini.

Kako se ističe u najavi, najposjećenija turistička manifestacija u Dalmaciji koja svake godine okupi više od 10 tisuća posjetitelja, Gusarska bitka najveće je ljetno događanje na Omiškoj rivijeri kojom se taj grad turistički pozicionira kao "grad gusara".

Riječ je o rekonstrukciji pomorske bitke u kojoj je omiški vladar Malduk u 13. stoljeću pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.

Ove godine, u manifestaciji će sudjelovati dva jedrenjaka, više malih brodica i stotinjak naoružanih sudionika, a osim gusara tu će biti i članovi povijesnih postrojbi Kumpanije s Korčule, Kliških uskoka, Dubrovačkih trombunjera i Poljičana iz Društva Sv. Jure, Priko.

Dan prije središnje bitke, održat će se i 'Dan malih gusara', u sklopu kojeg će mališani uživati u gusarskim sportskim igrama, a imat će priliku upoznati i "prave" gusare.

Kliška tvrđava Klis slavi Dan općine u godini u kojoj mu je Vlada vratila tvrđavu Općina pomaže mladim obiteljima povoljnim zemljištem za kuću