Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Završena gradnja hostela u Belišću i šetnice

Hostel uz Dravu s 28 ležaja čuvat će baštinu i razvijati turizam

Foto: Grad Belišće
Hostel i šetnica uz obalu Drave od hostela kod kajak-kluba do odmorišta Drava u Bistrincima izgrađeni su u sklopu projekta "Zelene staze Dunava i Drave"

Belišće je dobilo hostel, čiji će "zadatak" biti čuvati baštinu ovoga kraja i razvijati turizam. Kraj njega se proteže i nova šetnica, izgrađena i uređena uz obalu Drave od hostela kod kajak-kluba do odmorišta Drava u Bistrincima, a predstavlja novu, atraktivnu turističku ponudu u ovome gradu.

Na području Županije Baranya prošle je godine ostvareno 700.000 noćenja Počeo EU projekt Uz pomoć manjina, turističku ponudu učinit će vidljivijom na razini regije i šire

EU projekt

– Belišće je mali grad, snažan slavonski gospodarski centar velike industrijske tradicije, a posljednjih godina poznat i po uspješnoj realizaciji vrijednih razvojnih projekata, financiranih ponajviše novcem iz EU fondova te resornih državnih ministarstava i institucija. Projektom "Zelene staze Dunava i Drave", u kojemu su partneri Općina Erdut, Grad Belišće, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica grada Belišća, završena je izgradnja hostela u Belišću s pripadajućom šetnicom, odnosno ekološko-edukativnom stazom – govore nam u Gradu Belišću.

Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 13,263.900 kuna, a od toga Europska unija sufinancira iznos od 11,114.350 kuna. Projekt je inače financiran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je bilo od 23. siječnja 2017. pa zaključno do 30. rujna ove godine.

Noćenje s doručkom

– Hostel će imati kapacitet od 28 ležaja: četiri sobe po šest ležaja te dvije sobe po dva ležaja. Osim ukupno šest soba, u hostelu koji je predviđen kao Centar za posjetitelje nalazi se i zajednička multimedijska dvorana za različite sastanke i okupljanja, kuhinja za pripremanje obroka kako bi posjetitelji mogli uz noćenje dobiti i doručak, mali dnevni boravak te drugi sadržaji – objašnjavaju u belišćanskoj gradskoj upravi.

IMOTSKI Gosti nisu izlazili iz vila pa su restorani, vinarije i kafići bili prazni

Inače, svrha je projekta "Zelene staze Dunava i Drave" stvoriti okvire za revitalizaciju projektnog područja kroz turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini, a što će donijeti socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti lokalnom stanovništvu i zajednici.

Ciljevi su tog EU projekta, pak, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima na području Zelenih staza Dunava i Drave, kao i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju Zaštićenog krajobraza Erdut, regionalnog parka Mura – Drava i ekološke mreže Natura 2000.