Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Počeo EU projekt

Uz pomoć manjina, turističku ponudu učinit će vidljivijom na razini regije i šire

Na području Županije Baranya prošle je godine ostvareno 700.000 noćenja
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Cilj je povećanje tijeka informacija između medija i turističkog i kulturnog sektora u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranya.

"Manjine kao mostovi između zajednica" naziv je projekta financiranog kroz Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Nositelj mu je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, a partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Potpisan ugovor za izgradnju i modernizaciju biciklističko-pješačkih staza Novi EU projekt od 13,8 milijuna kuna za još bolju povezanost

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku održana je početna konferencija tog projekta. Osječko-baranjska županija podupirući je partner projekta, a konferenciji je nazočio i zamjenik župana iz reda nacionalnih manjina Radomir Čvarković.

Svladati jezičnu barijeru

Jedan od osnovnih izazova za jačanje turističke razmjene između Mađarske i Hrvatske upravo je jezična barijera, stoga projekt ima za cilj povećanje tijeka informacija između medija i turističkog i kulturnog sektora u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o kulturnim i turističkim događanjima.

– Na području Županije Baranya prošle je godina ostvareno 700.000 noćenja, a u Osječko-baranjskoj županiji 234.000. To ukazuje na velik prostor za povećanje posjeta gostiju iz Mađarske, kao i stranih gostiju koji borave u prekograničnom području. Ujedno, rijetko koji dio Hrvatske ima tako turistički zanimljivo susjedstvo, što stvara potencijal za "prelijevanje" gostiju odnosno njihov dulji boravak na destinaciji. Stoga je jedan od glavnih ciljeva projekta učiniti turističku ponudu vidljivijom na razini regije i šire upravo u suradnji s manjinskim zajednicama – kaže Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Vrijedan 199.202 eura

– Kultura i vino dva su najvažnija stupa ove destinacije, a oba su dostupna u vrhunskoj kvaliteti, pa ćemo svoju komunikaciju usmjeriti prvenstveno na domaće tržište, a zatim na susjedne zemlje. Kultura je turistički proizvod koji možemo ponuditi i u Hrvatskoj, a komunikacija na hrvatskom jeziku je bitna, i to je nešto što ćemo poboljšati za postizanje uspjeha. Nadamo se da ćemo pronaći jake i pouzdane partnere, a stvorit ćemo platformu na kojoj će informacije biti lako dostupne za obje strane za planiranje putovanja– ističe Sámuela Kőszegija, voditelj projekata Kulturne četvrti Zsolnay.

Projekt se provodi 16 mjeseci, s početkom 1. rujna 2020.godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 199.202 eura.