Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Suradnja triju zemalja u predstavljanju dobara pod zaštitom UNESCO-a

Hrvatska, Italija i Crna Gora skupa će promicati svoja kulturna dobra

Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima dvije znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a
1/4
Foto: Šibensko-kninska županija
Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima dvije znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a

U Palmanovi je 16. siječnja osnovan Međunarodni koordinacijski odbor i izabrano upravno tijelo transnacionalnog kulturnog dobra “Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. st.”, koji je na Popis svjetske baštine UNESCO-a upisan u srpnju 2017., a u sklopu kojega je zaštićena i tvrđava sv. Nikole u Šibeniku – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i dodali da je među prisutnim predstavnicima ministarstava kulture Italije, Hrvatske i Crne Gore te gradova Bergama, Peschiera del Garda, Palmanove, Zadra i Kotora, čije se fortifikacijske utvrde nalaze na Popisu svjetske baštine UNESCO-a, bila i delegacija Šibensko-kninske županije.

Obnova škola i bolnice Lani energetski obnovljene tri škole na području od posebne skrbi te bolnica u Šibeniku Osnovna škola Kistanje dobila i svoju sunčanu elektranu

Šibenčana su tako uz župana Gorana Pauka predstavljale i dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove, i mr. sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda, uime institucije koja upravlja kulturnim dobrom.

Tvrđava na popisu od 2017.

– Za predsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora izabran je gradonačelnik Palmanove, Francesco Martines, a potpredsjednici su šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Prema Memorandumu o suradnji, mandat izabranim predstavnicima traje tri godine nakon čega predsjedanje Međunarodnim koordinacijskim odborom preuzima Hrvatska – naveli su iz županije.

Foto: Šibensko-kninska županija

Zadaća ovog tijela, koje je obvezno sastajati se najmanje jednom godišnje, jest koordinirati zajedničke preporuke koje je postavio UNESCO, izraditi planove upravljanja, odrediti prihvatni kapacitet posjetitelja za svaku pojedinu lokaciju,te koordinirati provedbu zajedničkih projekata turističke promocije i edukacije djece i odraslih.

– Veselimo se suradnji, razmjeni iskustava i mogućnostima zajedničke promocije našeg međunarodnog serijskog dobra – izjavio je župan Pauk.

Viseći most Drugi najduži u Europi Gradit će se viseći pješački most iznad kanjona Krke

Iz Županije podsjećaju da je 9. srpnja 2017. na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, tvrđava sv. Nikole u Šibeniku upisana na Popis svjetske baštine, kao dio cjeline “Venetian Works of Defence between the 16th and 17th Centuries: Stato da Terra – Western Stato da Mar”.

– Grad Šibenik taj je dan postao jedini u Hrvatskoj, a među rijetkima u svijetu, koji ima dva lokaliteta (katedrala svetog Jakova nalazi se pod UNESCO-ovom zaštitom od 2000.) na popisu UNESCO-a, čime je započelo novo poglavlje u upravljanju ovom tvrđavom.

– Intenzivirane su aktivnosti radi potpune revitalizacije, očuvanja i održive turističke valorizacije tog vrijednog spomenika kulture, a paralelno s tim i cijelog područja Kanala svetog Ante kao njezine kontaktne zone – buffer zone, odnosno njena dodatnog zaštitnog pojasa – istaknuli su iz Županije i naveli da su tijekom cijele godine organizirani susreti, prezentacije i predavanja radi promocije, edukacije i povezivanja na međunarodnoj razini.

Foto: Šibensko-kninska županija

Na godišnjicu uvrštenja na UNESCO-ov popis, u srpnju 2018., započeti su pak radovi na obnovi i rekonstrukciji pristaništa i rampe. Sve kako bi se osiguralo da tvrđava posjetiteljima bude dostupna i s morske strane. Za ove je radove Županija u svom proračunu osigurala 1,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture je, kroz Program zaštite kulturnog dobra i Program kulturnog razvitka tvrđavi pak odobrilo gotovo 600.000 kuna.

Dojmljivi su predmeti koje izrađuje Branko Papak Samouki majstor Od drva i kamena radi suvenire, stare bačve pretvara u stolove i stolce

– Hrvatski restauratorski zavod izradio je konzervatorsko-tehnički elaborat obnove unutrašnjosti, a u 2018. ugovorena su sredstva u iznosu 400.000 kn za realizaciju projekta kojim će se osigurati sigurno posjećivanje posjetitelja. Provedena su arheološka istraživanja u kliještima tvrđave i podvodna istraživanja u području pristaništa te je izrađen i projekt uređenja prihvatnog centra na otočiću Školjiću koji je Šibensko-kninska županija također dobila na korištenje od države na 50 godina – tvrde iz Županije i ističu da je Ministarstvo državne imovine dodijelilo ŠKŽ-u na korištenje u periodu od 50 godina i prostor bivše vojarne Minerska.

Za dokumentaciju 2,6 milijuna

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je projekt vrijedan 2,6 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju i sanaciju tvrđave te 26 milijuna kuna za radove na uređenju triju objekta u kontaktnoj zoni uz pomoć projekta Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2. faza. Projektom Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2. faza na prostoru bivše vojarne Minerska stavit će se u funkciju tri objekta radi privlačenja što većeg broj posjetitelja u to područje i uređenja dnevnog boravka Šibenčana i njihovih gostiju – zaključili su iz Županije.

Obnovit će se škola, a planira se i gradnja vrtića suradnja županije i općine veliko trojstvo Dograđuje se osnovna škola, a u sklopu nje gradi se vrtić