Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
nacionalni akcijski plan

Hrvatska zajednica županija intenzivno nastavlja djelovanje u borbi protiv korupcije u javnoj upravi

kuverta
Foto: Borna Filić/PIXSELL/Ilustracija
Prema istraživanju Eurobarometra iz 2017. godine, 94 posto hrvatskih građana i građanki smatra da se problem korupcije posljednjih godina povećao, iako njih čak 80 posto tvrdi da nikada nije svjedočilo koruptivnim radnjama

Pitanje suzbijanja korupcije na svim razinama vlasti aktualno je ne samo u Hrvatskoj, već i na području cijele Europe. Uoči donošenja novih europskih direktiva usmjerenih na borbu protiv korupcije i sukladno nacionalnom akcijskom planu, Hrvatska zajednica županija provodi aktivnosti kojima je cilj podići građansku svijet o postojanju korupcije i unaprjeđenju sustava kroz borbu protiv njenih svih njenih oblika.

kuverta Četiri modula Zajednica županija objavila priručnik o antikorupciji u javnoj upravi

Prema istraživanju Eurobarometra iz 2017. godine, 94 posto hrvatskih građana i građanki smatra da se problem korupcije posljednjih godina povećao, iako njih čak 80 posto tvrdi da nikada nije svjedočilo koruptivnim radnjama. Hrvatska zajednica županija jedan je od nositelja aktivnosti u Nacionalnom akcijskom planu suzbijanja korupcije u vidu jačanja svijesti i informiranosti svih dionika i građana o korupciji i njenim najučestalijim oblicima. S tim ciljem započeli su proces edukacije i održavanja radionica diljem Hrvatske, tijekom kojih će polaznicima biti predstavljen „Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi".

Vodič je izrađen na inicijativu Hrvatske zajednice županija u suradnji s Ministarstvom uprave, Ministarstvom pravosuđa te Državnom školom za javnu upravu. Autori Vodiča su cijenjeni stručnjaci s područja pitanja korupcije: Marina Horvat, Darija Gradski, Jelena Drakulić i Duje Prkut, a on donosi teorijske odrednice korupcije, pregled potencijalnih uzroka korupcije, primjere Etičkog kodeksa službenika i namještenika, ali i testove za prepoznavanje mogućih koruptivnih radnji te zadatke koji će pomoći u izbjegavanju potencijalnih sukoba interesa.

Hrvatska, pa tako i Europa, trebaju  slijediti upute koje će u procesima odlučivanja rizik od korupcije svesti na što manju moguću mjeru, a one se ponajprije odnose na uključenje više instanci u procese odlučivanja, povećanje transparentnosti i dostupnosti informacija te izgrađivanje integriteta osobe koja sudjeluje u ključnim procesima donošenja odluka.

Goran Pauk Otvoreni proračun Hrvatskoj zajednici županija priznanje za transparentnost rada u komunikaciji