Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Četiri modula

Zajednica županija objavila priručnik o antikorupciji u javnoj upravi

kuverta
Foto: Borna Filić/PIXSELL/Ilustracija
Priručnik predstavlja trajnu vrijednost projekta "Anticorruption and transparency in public administration trainings for trainers and students" koji je proveden u suradnji Hrvatske zajednice županija i Instituta za razvoj i međunarodne odnose

Hrvatska zajednica županija izradila je priručnik "Podrška integriranju kurikuluma o antikorupciji u postojeće nastavne predmete za studente dodiplomskih i poslijediplomskih studija", u sklopu projekta o suzbijanju korupcije i transparentnosti u javnoj upravi te nastavnih materijala o tome, kojeg financira Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske zajednica županija.

Priručnik predstavlja trajnu vrijednost projekta "Anticorruption and transparency in public administration trainings for trainers and students" koji je proveden u suradnji Hrvatske zajednice županija i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, dodaje se u priopćenju. Autori priručnika su dr. Marina Funduk i mr. Krševan Antun Dujmović, a kako ističu, "cilj je bio izraditi radni materijal koji nastavnici mogu koristiti u uvođenju i djelomičnom proširenju nastavnih predmeta materijalima vezanim uz borbu protiv korupcije".

Posjet Danskoj i Švedskoj Posjet Skandinaviji Švedska i Danska dobar primjer upravljanja komunalnom infrastrukturom

Priručnik nije zamišljen kao potpuni kurikulum nastavnog predmeta već kao nadopuna postojećih nastavnih predmeta. Namijenjen je nastavnicima društvenih i humanističkih znanosti koji predaju studentima koji se po prvi puta akademski obrazuju o antikorupciji.

Priručnik se sastoji od četiri modula.

Prvi modul odnosi se na definicije, osnovne vrste, oblike te načine mjerenja korupcije. Drugi modul fokus stavlja na Europsku uniju i borbu protiv korupcije (obrađuju se ključne institucije i dokumenti Europske unije u borbi protiv korupcije), treći je zamišljen kao prikaz iskustva Hrvatske i borbe protiv korupcije, dok četvrti modul obuhvaća korupciju na svim razinama vlasti i u svim segmentima društva.

Na kraju svakog modula navedeni su primjeri ispitnih pitanja koja sugeriraju što student/ica treba znati i razumjeti nakon određenog razdoblja učenja, odnosno poučavanja.

Provedba projekta ”Anticorruption and transparency in public administration trainings for trainers and students” počela je 15. rujna prošle godine i trajati će do 28. rujna ove godine.

Projekt financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program). Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji su tijekom tog jednogodišnjeg projekta imali prilike učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi. Budući da u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila tom problematikom, projektom su bili educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. Profesorima je trodnevni trening na tu temu održao istaknuti američki stručnjak iz područja antikorupcije Eric M. Uslaner sa Sveučilišta Maryland. Ukupna vrijednost projekata je 15 tisuća američkih dolara, od čega Hrvatska zajednica županija sudjeluje s tri tisuće dolara.

Suradnja Savjeta mladih Budućnost Potpisan ugovor o suradnji s predstavnicima županijskih savjeta mladih