Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Posjet Skandinaviji

Švedska i Danska dobar primjer upravljanja komunalnom infrastrukturom

Posjet Danskoj i Švedskoj
1/2
Foto: Hrvatska zajednica županija
Predsjednik Pauk istaknuo je kako je Danska najbolji primjer europske zemlje koja odskače od europskih prosjeka po pitanju održivosti i inovativnosti komunalnog sustava i dobrog višegodišnjeg planiranja

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk od 27. do 29. kolovoza, uz brojne predstavnike lokalne i regionalne samouprave, komunalnog sektora i nadležnih institucija, sudjeluje u studijskoj posjeti Danskoj i Švedskoj.

natječaj za mlade Projekt Poziv studentima za sudjelovanje u izradi kurikuluma o antikorupciji

S obzirom na to da je tema studijskog putovanja “Skandinavski model upravljanja komunalnom infrastrukturom” sudionici će imati priliku kroz neposrednu komunikaciju i dijalog saznati nešto više o inovativnim rješenjima i vidjeti primjere dobre prakse po pitanjima pametne lokalne infrastrukture, zelene infrastrukture i energetske učinkovitosti, održivih otoka, gospodarenja otpadom, kružne ekonomije, itd. Danska je jedna od najrazvijenijih zemalja koja je u posljednjem desetljeću uspostavila uspješan model planiranja i provedbe avangardne okolišne i energetske tranzicije.

Predsjednik Pauk istaknuo je kako je Danska najbolji primjer europske zemlje koja odskače od europskih prosjeka po pitanju održivosti i inovativnosti komunalnog sustava i dobrog višegodišnjeg planiranja. Prilog u tome ide i činjenica da se aktivno radi na infrastrukturi i strategijama kako bi Danska u budućnosti bila u potpunosti neovisna o fosilnim gorivima. Naime, udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u Danskoj prije samo četiri godine iznosio je 26 posto, cilj za 2020. iznosi 30 posto, dok do 2050. Danska želi svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora.

Pobjednik natječaja Dalibor Šumečki i logotip Koordinacije Velika konkurencija Predstavljen logotip Koordinacije županijskih savjeta mladih RH

Prvog dana studijskog putovanja fokus je bio na pametnim gradovima, komunalnoj infrastrukturi, održivom gospodarenju otpadom, vodno-komunalnoj infrastrukturi te održavanju i upravljanju grobljima. Stoga je delegacija posjetila švedski grad Malmö kojeg odlikuju pametne energetske mreže i energetska učinkovitost. Slično kao i u slučaju Danske, i grad Malmö ima zacrtane ambiciozne ciljeve sadržane u Programu upravljanja okolišem do 2020. godine. Prema tom dokumentu, cijela zajednica će u potpunosti koristiti obnovljive izvore energije, bit će klimatski neutralan, a korištenje energije po osobi će se smanjiti za 20 posto.

West Harbour - naselje koje predstavlja odličan primjer održivog urbanizma, energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadnim vodama i Sjölund Wastewater Treatment Plant (jedno od najvećih švedskih postrojenja koje obrađuje 1350 litara vode u sekundi) samo su dio primjera koji pokazuju implementaciju najmodernijih razvojnih rješenja i korištenje svih raspoloživih kadrovskihe i znanstveno-istraživačkih resursa, a koje su članovi delegacije prvog dana posjetili.

Šibensko-kninska županija Šibensko-kninska županija Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Pomoć malim i srednjim poduzetnicima WWW vaučeri za MSP-ove Korisne informacije za poduzetnike na YouTube kanalu