Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Otvoreni proračun

Hrvatskoj zajednici županija priznanje za transparentnost rada u komunikaciji

Goran Pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Aplikacija nudi jednostavan pregled podataka kroz pitanja i odgovore, kao i složenu analizu, prilagođena je svima i dostupna u  bilo koje vrijeme“, - poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk

Međunarodno priznanje iz područja komunikacija PRO PR Globe Awards ove je godine za transparentnost rada u komuniciranju dodijeljeno Hrvatskoj zajednici županija za projekt "Otvoreni proračun", priopćila je Zajednica.

"Otvoreni proračun" je aplikacija koja vizualno, grafikonima, predstavlja županijske proračune po svim klasifikacijama, te nudi mogućnost odabira pojedinih kategorija (prihoda, rashoda, korisnika, izvora sredstava) i cijelih financijskih dokumenata. Županije su, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a "Otvoreni proračun" prvi je put građanima omogućio uvid u financijsko poslovanje jedne razine samouprave vlasti i to u stvarnom vremenu.

Zakon o potpomognutim područjima U saborskoj proceduri Hrvatska će prvi put imati Zakon o potpomognutim područjima

Prema mišljenju Komisije za dodjelu nagrade, tim su projektom, proaktivnim informiranjem i otvorenim komuniciranjem s javnošću, prvi put na nacionalnom nivou na jednostavan i razumljiv način komunicirani financijski aspekti sustava javnih institucija, u ovome slučaju svih hrvatskih županija ujedinjenih u Hrvatsku zajednicu županija, kao nositelja projekta „Otvoreni proračun“.

 - S namjerom da informacije od šireg interesa javnosti učinimo lako dostupnim te svima razumljivim, osmislili smo aplikaciju "Otvoreni proračun", koja predstavlja korak dalje u promicanju transparentnosti županija. Drago nam je da je vrijednost ovog projekta prepoznao i Institut za javne financije. Na rezultate smo iznimno ponosni, kao i na priznanje, koje dodatno potvrđuje da smo bili u pravu kad samo omogućili rješenje koje značajno skraćuje vrijeme koje bi građani inače utrošili na pretraživanje i analizu kompleksnih prikaza podataka. Aplikacija nudi jednostavan pregled podataka kroz pitanja i odgovore, kao i složenu analizu, prilagođena je svima i dostupna u  bilo koje vrijeme“ - poručio je, navodi se u priopćenju, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Potpore za OPG-ove Potpore OPG-ima iz potpomognutih područja 13,3 milijuna kuna

PRO PR Globe Awards nagrada je utemeljena 2012. godine u povodu obilježavanja desete godišnjice prve međunarodne konferencije za odnose s javnošću u jugoistočnoj Europi, PRO PR konferencije. Članovi Komisije za dodjelu nagrade su Charles Skinner iz Reputation Matters London; Richard Linning, bivši predsjednik International Public Relation Association i Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora PRO PR Globe Awards.

kuverta Četiri modula Zajednica županija objavila priručnik o antikorupciji u javnoj upravi