Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
U saborskoj proceduri

Hrvatska će prvi put imati Zakon o potpomognutim područjima

Zakon o potpomognutim područjima
Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU
Uvjerena sam kako će nove mjere pridonijeti njihovom gospodarskom i socijalnom razvoju, u skladu s njihovim prostornim posebnostima - istaknula je ministrica Gabrijela Žalac

Na sjednici Sabora u Karlovcu u saborsku proceduru upućeni su po prvi puta Zakon o potpomognutim područjima čija se problematika do sada rješavala u okviru Zakona o regionalnom razvoju te novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, prenijeli su iz Hrvatske zajednice županija.

Oranice Hrvatska zajednica županija Hrvatska domaćin MARS konferencije

U iduće tri godine novim zakonima je planirano gotovo 300 milijuna kuna za potpomognuta područja koja obuhvaćaju 304 jedinice lokalne samouprave i nešto više od 1,1 milijun stanovnika te 117 milijuna za brdsko-planinska područja koja obuhvaćaju 85 jedinica lokalne samouprave i 350.000 stanovnika.

Time se prvi put u Republici Hrvatskoj ciljano ulažu sredstva u potpomognuta i brdsko-planinska područja te se osigurava sustavna kontrola provedbe zakonskih mjera, s ciljem jačanja konkurentnosti i razvojnih potencijala tih područja, a kojima se uređuje gospodarstvo, socijalna i demografska politika, stambeno zbrinjavanje i jačanje administrativnih kapaciteta. 

Poticaji u poljoprivredi Hrvatska zajednica županija Poljoprivrednicima 382 milijuna kuna

Novim zakonima uvode se programi i projekti namijenjeni isključivo tim područjima, posebni kriteriji za potpore iz fondova EU te poticanje zelene proizvodnje i potrošnje javne nabave. Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka „Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica.

- Konačno ćemo imati zakone koji će se baviti problematikom potpomognutih i brdsko-planinskih područja, a s ciljem jačanja konkurentnosti na tim područjima. Uvjerena sam kako će nove mjere pridonijeti njihovom gospodarskom i socijalnom razvoju, u skladu s njihovim prostornim posebnostima. Također, u slučaju da se radi o istim mjerama koje se predviđaju po jednom i drugom zakonu, jedinice lokalne samouprave ostvaruju pravo prema onom zakonu koji je za njih povoljniji - istaknula je ministrica Gabrijela Žalac. 

Izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (https://razvoj.gov.hr

Goran Pauk Hrvatska zajednica županija Pauk: Upravljanje otpadom velik izazov kuverta Četiri modula Zajednica županija objavila priručnik o antikorupciji u javnoj upravi