Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Hrvatska zajednica županija

Pauk: Upravljanje otpadom velik izazov

Goran Pauk
1/2
Foto: Hrvatska zajednica županija
Ciljevi koje je u ovome području potrebno postići i uskladiti s europskom regulativom su vrlo ambiciozni, ali nisu nedostižni - rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk

Konferencija „Primjena ciljeva upravljanja otpadom – mogućnosti i izazovi“ u organizaciji časopisa Komunal i Centra za razvoj i marketing održana je u Zagrebu. Hrvatska zajednica županija uključila se kao partner konferencije s obzirom na to stanje u Hrvatskoj s otpadom još uvijek nije zadovoljavajuće iako je u pretpristupnom razdoblju kao i tijekom članstva u EU izvršen znatan napredak u odnosu na stanje prije 10 ili 20  godina.

Posjet Danskoj i Švedskoj Posjet Skandinaviji Švedska i Danska dobar primjer upravljanja komunalnom infrastrukturom

- Upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih izazova koji je pred nama, osobito u razvoju nužne infrastrukture za održivo gospodarenje otpadom i pronalaska kvalitetnijih rješenja za oporabu, odnosno recikliranje odvojeno prikupljenog otpada, koji može biti vrijedna sirovina. Ciljevi koje je u ovome području potrebno postići i uskladiti s europskom regulativom su vrlo ambiciozni, ali nisu nedostižni - rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

U posljednje dvije godine otvoren je niz natječaja, osigurana su sredstva iz europskih fondova za izgradnju centara za gospodarenje otpadom i pretovarnih stanica, reciklažnih dvorišta i nabavku kanti. Dva centra za gospodarenje otpadom su izgrađena, a nekoliko ih je u izgradnji, što ne bi bilo moguće bez europskih sredstava.

Pobjednik natječaja Dalibor Šumečki i logotip Koordinacije Velika konkurencija Predstavljen logotip Koordinacije županijskih savjeta mladih RH

Predsjednik Pauk sudjelovao je i u panelu o zakonskoj regulativi, komentirajući što proizlazi iz europske i nacionalne strategije gospodarenja otpadom. Planom gospodarenja otpadom koji je donesen za razdoblje od 2017. do 2022. postavljeni su osnovni ciljevi koje Republika Hrvatska mora doseći do 2022. godine, a koji proizlaze iz ocjene stanja gospodarenja otpadom i obveza koje proizlaze iz EU zakonodavstva i propisa. Europska komisija je 2018. godine usvojila ambiciozan paket kružnog gospodarstva koji uključuje izmijenjene zakonske prijedloge o otpadu kako bi potaknuo tranziciju Europe prema kružnom gospodarstvu s ciljem poticanja globalne konkurentnosti, poticanja održivog ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta.

Konjički turizam Međunarodna konferencija o konjičkom turizmu 13. listopada Edukacija kako od hobija napraviti unosan posao

Podsjetimo, u Šibensko-kninskoj županiji je u tijeku provedba projekta cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Izgradnjom Centra za gospodarenjem otpadom „Bikarac“ uspostavit će se moderan i ekološki prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom, usklađen s propisima Republike Hrvatske i Europske unije.

U nastavku konferencije govorilo se o odvojenom sakupljanju i proizvodnji goriva iz otpada, plastici i tržištu sekundarnih sirovina te javnoj nabavi i financiranju iz sredstava europskih fondova.

Reciklažno dvorište u Kapeli s radom bi trebalo početi idućeg proljeća Gospodarenje otpadom Nakon gradnje reciklažnog dvorišta, edukacija za građane