Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Otvoren postupak javne nabave za uređenje kuća Šare i Kažerma na Zlarinu

Hrvatski centar koralja na Zlarinu otvorit će radna mjesta

Foto: Grad Šibenik
Uredit će se kuće Šare i Kažerma te rekonstruirati i put koji vodi od obale

Grad Šibenik otvorio je postupak javne nabave za radove uređenja kuća Šare i Kažerma s pristupnim putom, u okviru projekta Hrvatski centar koralja Zlarin. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 8,193.109,40 kuna bez PDV-a.

Suvremen prikaz grada Nova web-aplikacija „Šibenik 360“

– Ovo ulaganje će činiti infrastrukturnu okosnicu Hrvatskog centra koralja Zlarin, te će predstavljati temelj za održivo korištenje prirodne baštine i učinkovitije upravljanje posjetiteljima otoka Zlarina i okolnog područja. Obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50 m2, a nakon provedene obnove služit će kao prezentacijsko-edukativni centar – istaknuli su iz šibenske uprave, te dodali da će se rekonstruirati i put koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma i međusobno ih fizički povezuje.

Ljetna škola “Domovina“ Potomci Hrvata i cijelog svijeta u posjetu Šibeniku

– Svrha ulaganja je poboljšana dostupnost obnovljenih kuća posjetiteljima, uključujući osobe s teškoćama u kretanju. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će sadržavati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina, knjižnicu koja uključuje znanstvene radove, ali i poeziju Vesne Parun – istaknuli su iz šibenske uprave. Cjelokupni stalni postav uključivat će suvremene tehnologije poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura, audio-vizualnih atrakcija, videoigrica i slično, a Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko-istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

– Uspostava Hrvatskog centra koralja na otoku Zlarinu ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već i stvaranje novih radnih mjesta i uređenje centra i vizure mjesta, a na tome se ne staje po pitanju ulaganja u naše otoke. Cilj nam je da sve generacije stanovnika s naših otoka žive, školuju se i rade u adekvatnim uvjetima – kazao je gradonačelnik Željko Burić. 

Odlični turistički rezultati u Šibeniku 'Šibenik svoju priču ne gradi samo na suncu i moru. Postignuti uspjeh rezultat je brojnih aktivnosti'