Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Hrvatski i francuski vatrogasci razmjenjuju iskustva u potresima i požarima

Vatrogasci u OBŽ
Foto: Osječko-baranjska županija
Vatrogasci Osječko-baranjske županije već nekoliko godina surađuju s francuskim vatrogascima te su prošli obuku za spašavanje iz potresa u urbanim sredinama, ističe zapovjednik Pakšec

Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke i Zadarske županije potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge "Međunarodna vatrogasna pomoć" (PUI) iz Limogesa (Francuska). Sporazum je potpisan u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku.

Obuke timova

Naime, višegodišnja suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca zasnivala se uglavnom na obuci vatrogasnih postrojbi za spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama, odnosno prilikom potresa. Osječko-baranjska županija tako u okviru JVP-a Grada Osijeka ima tri tima koji su obučeni za takve intervencije pa su bili među prvim spasiteljima u Petrinji, a spremni su djelovati i izvan Hrvatske. Vatrogasci JVP-a Grada Osijeka potražili su pomoć kolega iz Europe i u vezi tehnologije gašenja hibridnih i električnih vozila. Udruga vatrogasaca Francuske brzo je odgovorila na te upite pa je organizirana i edukacija o taktici gašenja takvih požara.

– Vatrogasci Osječko-baranjske županije već nekoliko godina surađuju s francuskim vatrogascima na visokoj razini te smo se obučili za spašavanje u slučaju potresa u urbanim sredinama. Naravno, spremni smo i za međunarodne misije, bude l i to od nas tražila Hrvatska vatrogasna zajednica. Ovim smo potpisom samo stavili krunu na našu suradnju. Nakon edukacija sada suradnju razvijamo i na specifičnim požarima otvorenih prostora, poput primjerice šumskih požara koji su kod nas vrlo zahtjevni – kazao je Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ-a. Naglasio je važnost obuke i spremnosti vatrogasaca za požare otvorenih prostora te da je i ove godine 20 vatrogasaca iz Osječko-baranjske županije u priobalju na ispomoći tamošnjim vatrogascima.

– U našem nastojanju za daljnje skupljanje znanja i iskustava koja su već u svijetu dostignuta, važna je i suradnja s francuskom vatrogasnom asocijacijom koja ima međunarodna iskustva, pa je smisao sporazuma upravo razmjena znanja i iskustava – rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prirodne katastrofe

Alain Choplain, dopredsjednik udruge "Međunarodna vatrogasna pomoć", istaknuo je da su njihovi članovi prije svega specijalizirani za djelovanje u prirodnim katastrofama poput potresa.

– No razmjenjivat ćemo iskustva i na drugim projektima. Ovo partnerstvo prije svega podrazumijeva razmjenu iskustava što se tiče šumskih požara, ali i djelovanja u prirodnim katastrofama kao što su poplave ili zemljotresi. Partnerstvo uključuje i različite tipove obuke, ali i donacija u vidu motornih vozila, prije svega što se tiče djelovanja pri šumskim požarima – rekao je Choplain.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako je riječ o izuzetno važnom sporazumu i suradnji vatrogasaca iz Hrvatske i Francuske.

– Sporazumom ćemo unaprijediti suradnju vatrogasaca te omogućiti bolju edukaciju, ali i ono što je najvažnije za sve nas kada se nađemo u problemima i nedaćama. Naime, vatrogasci su uvijek spremni odgovoriti na sve izazove, a ovakvim sporazumima to unapređujemo i poboljšavamo. Osječko-baranjska županija ulaže mnogo sredstava u vatrogasnu zajednicu, čak i mimo onoga što je zakonska obaveza. Zbog sigurnosti naših građana želimo da vatrogasci budu na visokoj razini – kazao je Miletić.

storyeditor/2024-07-12/turizam09.jpg Potpore Osječko-baranjske županije vrijedne 159.600 eura Dodijeljeno 75 potpora za razvoj ruralnog turizma te eno i gastro ponude storyeditor/2024-07-04/Metodologija_1.jpg Detektirat će se sve potrebe u sustavu socijalne skrbi Po metodologiji OBŽ-a proširuju se socijalne usluge u svim županijama storyeditor/2024-07-04/naslovnica_4.jpg Osječko-baranjska županija i PRONI Centar proveli projekt "Mladi, kako ste?" Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih