Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 8 pregleda
Poruka Splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića

Hrvatski sabor prvi mora biti za neradnu nedjelju

Marin Barišić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Na inicijativu Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu je osnovan Hrvatski savez za nedjelju koji okuplja 16 ustanova i institucija

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u svojoj je božićnoj propovijedi pozvao Hrvatski sabor da se zauzme za neradnu nedjelju.

Snažni stupovi

– Ako se ovaj bremeniti problem, koji najviše pogađa ženu, majku i obitelj, što skorije ne riješi u skladu s našom tradicijom i kulturom, posljedice mogu biti fatalne za naš narod i našu budućnost. Stoga, ako u Hrvatskom savezu za nedjelju nije u prvim redovima i Hrvatski sabor onda u Hrvatskoj nešto nije u redu. Da, naša budućnost ovisi o investicijama i otvaranju novih radnih mjesta, ali važni i snažni stupovi budućnosti ipak su žena – majka, muškarac – otac, obitelj, mladi i neradna nedjelja. Doista, ako ovako nastavimo na putu kojim idemo, u opasnosti smo ne samo od depopulacije i iseljavanja, već i od gubitka identiteta. Jer ako je majka i vjernica koja treba pratiti i odgajati svoju djecu i biti uz njih nedjeljom, tko će ih drugi odgajati ako ne ona i otac? – rekao je mons. Barišić.

Govoreći o ulozi žene i majke u našem društvu, istaknuo je kako je za dostojan život obitelji rad veoma važan, ali opasnost vreba i u pretjeranom radu i u neprisutnosti roditelja u obitelji.

Nedovoljno mjesta u vrtićima

– Nedjelja je iznimno važna za budućnost obitelji i društva. Nedjeljnim radom žena je ponižena i degradirana. Čini se kao da majka uvijek radi, i preko tjedna i nedjeljom. Svi mi znamo koliko žena majki radi nedjeljom, koliko dugo rade, a koliko malo su plaćene za svoj rad. U ovakvom načinu života žena – majka svugdje je tražena, a nigdje nije dovoljno prisutna, a najmanje je doma – poručio je Barišić. Govorio je i o problemima nedovoljnih kapaciteta jaslica i vrtića koji također pogađaju zaposlene majke.

– Svi govorimo da nas nema, da je sve manje djece, a za djecu ni jaslica, vrtića nema dovoljno. Ako ne budemo otvarali nove jaslice i vrtiće, otvarat ćemo samo grobove – rekao je Barišić.
U Splitu je u studenom na inicijativu Franjevačkog instituta za kulturu mira osnovan Hrvatski savez za nedjelju koji okuplja 16 ustanova i institucija. Zalažući se za neradnu nedjelju, upozoravaju kako Hrvatska treba uskladiti sustav i stanje rada s pronatalitetnom politikom štiteći radnička prava i potičući demografsku revitalizaciju. 

Ustavni sud dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom     

Od 1997. godine biskupi su imali pet inicijativa za zabranu nedjeljnog rada, uz podršku HSS-a. Nakon što su ondašnjem premijeru Ivici Račanu u rujnu 2003. uručili peticiju s 300 tisuća potpisa za zabranu rada nedjeljom, trgovine su u siječnju 2004. nedjeljom ostale zatvorene. No, Ustavni je sud već u svibnju ukinuo tu zabranu. Novu je zabranu donijela Vlada Ive Sanadera od siječnja 2009., no već u lipnju Ustavni je sud ukinuo sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom i blagdanom, jer ih je stavljao u neravnopravan položaj.