Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
VPŽ ponosna podacima konsolidiranih proračuna za 2019.

'Hrvatski smo lider u povlačenju bespovratnog novca za projekte'

Foto: Kristijan Toplak
Sa 6,56 posto povučenih sredstava u 2019. VPŽ je vodeći, a drugi po povučenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika

U 2019. godini, za koju su posljednju dostupni podaci konsolidiranih proračuna, najveći je udio povučenih sredstava u odnosu na ukupno povučena sredstva po županijama imala Virovitičko-podravska županija. U odnosu na broj stanovnika, najviše je povukla u toj godini Ličko-senjska pa Virovitičko-podravska.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Župan Boban i direktor Lučke uprave Mihanović obišli su radove u multifunkcionalnoj luci Ribarska luka Brižine u Kaštelima bit će puštena u rad za mjesec dana, još traje tehnički pregled

Niz važnih projekata

– Godina 2019. bila je pokazatelj rasta investicija i novih europskih projekata, po čemu je Virovitičko-podravska županija, gledajući povučena sredstva po glavi stanovnika, jedna od vodećih u Hrvatskoj. Rezultat je to rada županijske uprave i Agencije za regionalni razvoj VIDRA. Brojni projekti bili su u završnoj fazi te godine, a brojni su tek započeli. Kontinuirano, svake godine aktivno sudjelujemo na svim relevantnim pozivima za dostavu prijedloga te se tako sustavno već desetak godina prepliću potpisivanja ugovora za nove projekte s realizacijom postojećih – ističe župan Igor Andrović.

Sa 6,56 posto povučenih sredstava u 2019., Virovitičko-podravska županija je vodeća, a druga po povučenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika, s 819,13 kuna.

Kada se govori o važnim projektima u toj godini, nekoliko ih se izdvaja, a među njima je Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje. Obnova Centra za posjetitelje sa smještajnim kapacitetima vrijedila je gotovo 40 milijuna kuna, a uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, također iz EU sredstava, za 4,9 milijuna kuna.

RASPISAN JAVNI POZIV Potpore za unapređenje rada udruga

Važan je i projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija Opće bolnice Virovitica, vrijedan 50 milijuna kuna. Tehnološko inovacijski centar Virovitica predstavlja pak znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju. Namjena mu je provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424 kune, a u potpunosti je financiran EU novcem.

Poduzetnički inkubatori

Tu je i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, najvažniji razvojni projekt VPŽ-a u sektoru mljekarstva, vrijedan više od 36 milijuna kuna. U stopostotnom iznosu financirat će se u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

poljoprivreda POTPORE Za ulaganja u poljoprivredu 1,350.000 kuna

Na području Virovitičko-podravske županije provedeni su i brojni projekti energetskih obnova javnih zgrada, od škola do domova zdravlja, ukupno vrijedni 40 milijuna kuna. Županijskim i EU sredstvima izgrađeni su novi poduzetnički inkubatori u Orahovici i Pitomači, dok je u Slatini temeljito obnovljen i poduzetnicima prilagođen prostor bivšeg Doma zdravlja. Bio je to projekt vrijedan 28 milijuna kuna, Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije.