Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška

I danas odjekuje zveket lanaca zarobljenih

Foto: Antun Toni Brađašević
Ne zaboravimo da je u našoj županiji u Domovinskom ratu život dalo više od 650 branitelja, rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić

Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška i ove je godine obilježen komemorativnim skupom u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Sisačko-moslavačke županije. Obilježavanju je nazočio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je položio vijenac uime predsjednika Vlade i predsjednice Republike, a počast žrtvama odali su i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić te predstavnici PU brodsko-posavske i udruga iz Domovinskog rata.

Od invazivnih biljki velike su štete u poljoprivredi Nemoguće ju je iskorijeniti, a zbog invazivne amorfe nestaju pašnjaci

– Dok neke rane mogu zacijeljeti, postoje i one nevidljive s kojima liježemo i ustajemo, zbog kojih najčešće i ne spavamo. Zgaženo ljudsko dostojanstvo teško se oporavlja, a samo oni koji su bili zatočeni u ovom i drugim srpskim logorima znaju kako je teško živjeti s time – kazao je ministar Medved.

U zloglasnom logoru Stara Gradiška na početku Domovinskog rata 1991. godine zatvarani su civili te pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde s tada okupiranog područja RH, kao i civili s područja BiH, gdje u to vrijeme nije bilo ratnih djelovanja.

– Svake se godine okupimo ovdje i u tišini odamo počast brojnim žrtvama koje su tu doživjele velika stradanja. U toj tišini kao da čujemo zveket lanaca zarobljenika i jauke napaćenih ljudi koji su voljeli svoju domovinu Hrvatsku. Ne zaboravimo da je u našoj županiji u Domovinskom ratu život dalo više od 650 branitelja – rekao je župan Marušić.

Uključite se! U subotu 9. rekreativno trčanje u povodu Dana broja 112