Izbornik
Naslovnica Županije
Mogućnost malim izlagačima i proizvođačima da se predstave na najbolji način

Iako živimo u digitalnom svijetu, i izravan kontakt na sajmu je važan

Ovogodišnji Jesenski sajam jedno je u nizu događanja u Gospodarskom centru OBŽ-a, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru koji grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju
1/2
Foto: OBŽ
Drago mi je da mogu potvrditi da su svi termini u Gospodarskom centru OBŽ-a do kraja ove godine popunjeni i da ćemo je završiti s tri sajma te nizom konferencija i summita. Na Jesenskom sajmu bilo je 150 izlagača, kaže župan Anušić

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku održan je proteklog vikenda Jesenski sajam 2023., i to prvi put u novom, suvremenom i multifunkcionalnom prostoru i na novoj lokaciji. Bogata sajamska ponuda obuhvaćala je poljoprivredu, prehranu, graditeljstvo, stanovanje, zdravlje i ekologiju, s ciljem podizanja regionalne konkurentnosti i održivog razvoja.

– Ovogodišnji Jesenski sajam jedno je u nizu događanja u Gospodarskom centru OBŽ-a, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru koji grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju. Ovdje je više od 150 izlagača, a organizaciju Jesenskog sajma podržala su i brojna ministarstva. Drago mi je da mogu potvrditi da su svi termini u Gospodarskom centru OBŽ-a do kraja ove godine popunjeni i ćemo je završiti s tri sajma te nizom konferencija i summita, a već se popunjavaju i datumi u sljedećoj godini, i to aktivnostima kojih do sada nije bilo na području Osijeka i Osječko-baranjske županije – kazao je župan Ivan Anušić na otvorenju sajma.

Razmjena iskustava
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić rekao je da sajam nudi mogućnost malim izlagačima i proizvođačima, mladima i ženama da svoje proizvode predstave na najbolji mogući način.

– Drago mi je da je u izgradnji GC OBŽ-a sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU jer riječ je o objektu koji Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji daje potpuno drukčiju perspektivu sajmovanja, a vjerujem da ćemo kroz sljedeću financijsku perspektivu, koja nam nudi novih 25 milijardi eura, pronaći sredstva za nastavak realizacije ostalih faza Gospodarskog centra – poručio je.

– Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni je partner Jesenskog sajma u okviru kojeg izlaže velik broj OPG-ova, ali i tvrtke koje poljoprivrednicima nude modernu mehanizaciju ili sudjeluju u proizvodnji hrane. Sajam je ove godine posjetio velik broj poljoprivrednika, kojima su godinu obilježile nepogode, ali Ministarstvo poljoprivrede mjerama i intervencijama prevladava gubitak dohotka i utječe da on bude stabilan. Također, ovo je prilika da putem štandova HAPIH-a educiramo i informiramo korisnike o svemu novom što se događa na razini Ministarstva. Ovakvi sajmovi su izuzetno važni osobito za OPG-ove koji u kratkim lancima opskrbe izravno dolaze do kupaca i potrošača, a s druge strane važan je i za poljoprivrednike koji imaju priliku čuti nove informacije i međusobno razmijeniti iskustva – naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Žensko poduzetništvo
– Ove godine na sajmu imamo izložbu ženskog i braniteljskog poduzetništva, a imamo i mađarske izlagače. Iako živimo u digitalnom svijetu, smatram da je i dalje izuzetno važan i ovaj izravni kontakt jer se izlagači, ali i posjetitelji i dalje vesele ovim druženjima i promociji na ovakav način – istaknula je direktorica Osječkog sajma d. o. o. Ivana Rešetar.

Jesenski sajam 2023. održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a sponzori su Cesting d. o. o. i Nexe d. d.

U voznom parku Zavoda ukupno su 32 vozila, a u posljednjih pet godina, zajedno s ova dva, Županija im je nabavila 16 novih vozila Župan uručio ključeve Dva nova vozila Zavodu za hitnu medicinu Zdanje je sagrađeno 1870., a dograđivano je 1898. i 1920. godine. Njegovom je obnovom Osijek napokon dobio željeznički kolodvor kakav zavređuje metropola istočne Slavonije i Baranje Prvi vlak u Osijek je stigao 1870. Zgradi kolodvora vraćen je izgled kakav je imala kad je sagrađena Grad je primio najbolje učiteljice i učitelje u prošloj školskoj godini prema odlukama učiteljskih vijeća Svečani prijam povodom Svjetskog dana učitelja Nagrada najboljim učiteljima i učiteljicama