Izbornik
Naslovnica Županije
Čak 35% ukupne proizvodnje svinja pripada Osječko-baranjskoj županiji

Idemo u bitku sa svinjskom kugom jer 5500 gospodarstava živi od svinjogojstva

Župan Ivan Anušić sazvao je radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge
1/4
Foto: OBŽ

Župan Ivan Anušić sazvao je za ponedjeljak, 31. srpnja radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge na lokalnim gospodarstvima. Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv te bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata.

– Afrička svinjska kuga na istoku Hrvatske, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se krajem lipnja, dok smo se u Osječko-baranjskoj županiji do sada uspjeli zaštititi od prodora virusa. Bez učinkovitih i snažnih mjera koje se moraju odmah poduzeti, nažalost, nećemo moći spasiti svinjski fond na našem području. Podsjetit ću da 35% ukupne hrvatske proizvodnje svinja i svinjskih proizvoda pripada upravo našoj županiji. Važno je naglasiti da do sada nemamo zabilježenih slučajeva bolesti, ali da bismo je pobijedili, nužna je neprestana edukacija i upoznavanje sa svim njezinim svojstvima, od širenja, prepoznavanja simptoma do načina zaštite. Današnji sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave je informativan i sadržajan kako bi upravo oni bili veza u komunikaciji s ljudima na terenu, u svojim sredinama. Usto, izradili smo letke i plakate koji će biti polijepljeni po svim općinama i gradovima. Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5500 gospodarstava živi od svinjogojstva, koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije već i cijelog istoka Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

– Situacija je vrlo ozbiljna i moramo s informacijama doći do svakog pojedinog proizvođača jer još uvijek možemo zaštititi svinjogojsku proizvodnju na području naše županije. Stoga pozivam sve načelnike da okupe proizvođače u općinskim prostorima gdje ćemo im odgovoriti na sva pitanja – rekla je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te dodala kako su stručnjaci HAPIH-a na raspolaganju gradonačelnicima i načelnicima za edukacije.

Osječko-baranjska županija priprema edukativne i informativne materijale koji će do kraja tjedna biti dostavljeni svim gradonačelnicima i načelnicima.

Mark Fleming u osječko-baranjskoj županiji osječko-baranjska županija Fleming: Snažno ste usredotočeni na zdravstvo, energiju i tehnologiju Brevis ZLATNA MEDALJA OTIŠLA U OSIJEK 'Pri kraju građevinski radovi i opremanje koncertne dvorane u Kulturnom centru' Copacabana OSIJEK Na osječkom kupalištu Copacabana zabava i uz noćno kupanje