Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Fleming: Snažno ste usredotočeni na zdravstvo, energiju i tehnologiju

Mark Fleming u osječko-baranjskoj županiji
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Zadovoljstvo je bilo vidjeti ove projekte danas, u Osječko-baranjskoj županiji do sada sam bio tri puta i svaki put sam sve više optimističan oko prilika koje vidim

Župan Ivan Anušić u radnom je posjetu primio izaslanstvo veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, predvođeno otpravnikom poslova Markom Flemingom. Otpravnik Fleming istaknuo je da se želi pobliže upoznati s gospodarskim uspjesima i napretkom koji Osječko-baranjska županija iz godine u godinu postiže, stoga je upravo to bila i dominantna tema posjeta.

Sve više optimizma

– Ovo nije prvi posjet otpravnika poslova Marka Fleminga Osječko-baranjskoj županiji, a prilikom današnjeg susreta gospodin Fleming izrazio je veliko zanimanje za razvoj, strategiju i viziju koju mi ovdje implementiramo proteklih nekoliko godina. Važno je istaknuti da smo u proteklom razdoblju intenzivno razvijali komunikaciju sa SAD-om, koji smo i posjetili, prvenstveno komunicirajući s našim iseljeništvom – rekao je župan Ivan Anušić.

M. Fleming izrazio je zadovoljstvo komunikacijom i suradnjom s Osječko-baranjskom županijom, prije svega gospodarskom aktivnošću i proaktivnošću koje Županija iskazuje.

– Jako nam je drago zbog svega što vidimo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, znamo da je ovdje jako puno primjera povezivanja visoke nove tehnologije sa "starijom" ekonomijom i poljoprivredom, ali i snažne usredotočenosti na zdravstvo, energiju i tehnologiju. Zadovoljstvo je bilo vidjeti ove projekte danas, u Osječko-baranjskoj županiji do sada sam bio tri puta i svaki put sam sve više optimističan oko prilika koje vidim. Župan i ja razgovarali smo danas o projektima koji se ovdje razvijaju, o njegovoj viziji za ovu regiju i uvjeren sam da je to nešto iza čega investitori mogu stati, a što će donijeti nova radna mjesta i doprinijeti razvoju ovog kraja – zaključio je otpravnik poslova.

Nakon sastanka gosti su posjetili Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, a posjetu je nazočio i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

– Drago mi je što je otpravnik poslova obišao projekte Osječko-baranjske županije na području Osijeka, u kojima je i Grad Osijek partner. Ono što nas posebno veseli i što smo više puta najavljivali jest gradnja tvornice američke tvrtke Jabil, najveće investicije u povijesti Osijeka. Ona će zasigurno biti poticaj i poveznica Osijeka, Osječko-baranjske županije i veleposlanstva SAD-a, a siguran sam da će ova investicija povući i druge, ne samo iz SAD-a već i iz drugih zemalja – istaknuo je Vulin.

Suradnja sveučilišta

– Razgovarali smo i o mogućnostima suradnje između naših sveučilišta te o posjetu SAD-u u rujnu, kada će Županija posjetiti Sveučilište u Indiani, kao i Saveznu državu Minnesotu gdje ćemo uspostaviti suradnju između Županije i Nacionalne garde Savezne države Minnesote. Ostala područja zajedničkog interesa tiču se istraživanja potencijala geotermalnih izvora, odnosno energetike općenito – zaključio je župan Anušić.

Koordinacijski sastanak lokalnih razvojnih agencija, LAG-ova i poduzetničkih potpornih institucija NAŠICE Razmjenjuju iskustva i sklapaju partnerstva za uspješnije projekte UGOVORE kojima Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode omogućavaju realizaciju dva važna projekta potpisali su župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković Poljoprivredne površine pod sustavom za navodnjavanje Nove investicije: dogradnja SN-a Gat i izgradnja mosta na Vuki u Laslovu RAZVOJ Osječko-baranjske županije kao kontinentalne turističke destinacije ide u pravom smjeru, naglasio je župan Ivan Anušić Za 79 korisnika ukupno 159.200 eura županijskih potpora u ruralnom turizmu Uz potpore OBŽ izrasta u snažnu kontinentalnu turističku destinaciju