Izbornik
Naslovnica Županije
Poljoprivredne površine pod sustavom za navodnjavanje

Nove investicije: dogradnja SN-a Gat i izgradnja mosta na Vuki u Laslovu

UGOVORE kojima Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode omogućavaju realizaciju dva važna projekta potpisali su župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković
1/3
Foto: OBŽ
Naša je županija okrenuta poljoprivredi i moramo razmišljati kako ćemo našu proizvodnju zadržati na razini na kojoj jest, rekao je župan Ivan Anušić

Župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su proteklog tjedna ugovore kojima Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode omogućavaju realizaciju dva značajna projekta. Riječ je o proširenju i dogradnji sustava navodnjavanja Gat, čija je vrijednost 3,5 milijuna eura, a taj su ugovor potpisali s izvođačem radova, tvrtkom Odvodnja d.d. Darda te Zajednicom gospodarskih subjekata – IDT d.o.o. Osijek i Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek za stručni nadzor. Drugi ugovor odnosi se na izgradnju mosta na rijeci Vuka u Laslovu, čija je vrijednost gotovo 600.000 eura, a u projekt je izravno uključena Općina Ernestinovo, čija je načelnica Marijana Junušić potpisala taj ugovor.

Nužna prilagodba
– SN Gat jedan je od 15 planiranih sustava za navodnjavanje na području naše županije, od čega je izgrađeno pet. Nastojat ćemo ovom dinamikom što više poljoprivrednih površina staviti pod sustave za navodnjavanje, s obzirom na to da smo suočeni s vidljivim klimatskim promjenama kojima se moramo prilagoditi. Naša je županija okrenuta poljoprivredi i moramo razmišljati kako ćemo našu proizvodnju zadržati na razini na kojoj jest – rekao je župan Ivan Anušić.

Izravnu povezanost s navodnjavanjem ima i ugovor o izgradnje mosta preko rijeke Vuke u Laslovu, što će s 50 posto financirati Hrvatske vode, dok Općina Ernestinovo i Osječko-baranjska županija osiguravaju po 25 posto potrebnih sredstava. Naime, jedan od najvažnijih povoda za izgradnju novog mosta upravo je omogućavanje kvalitetnog i sigurnog pristupa poljoprivrednika njihovim oranicama.

– Kako bismo uklonili još jedno prometno ograničenje na području naše zajednice izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju mosta koji povezuje postojeći sustav navodnjavanja obradivih poljoprivrednih površina s postojećom prometnom infrastrukturom. Vrijednost tog ulaganja značajno premašuje godišnje općinske prihode, stoga se zahvaljujemo Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskim vodama koji su prepoznali važnost ove investicije te je poduprli. Izgradnjom mosta omogućit će se siguran i neometan pristup sustavu navodnjavanja te protok sirovina i krajnjih poljoprivrednih proizvoda – kazala je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je Županiji na interesu za razvoj sustava navodnjavanja.

Novi sustavi
– Hrvatske vode su na raspolaganju za pomoć pri raspodjeli resursa, uz zatvorene sustave navodnjavanja i njihovo racionalno korištenje. Dio sredstava za izgradnju povlači se iz Ministarstva poljoprivrede, dio su europska sredstva, a dio financira i Osječko-baranjska županija, uz Hrvatske vode. Do sada smo izgradili sustave vrijedne 33 milijuna eura, na raspolaganju nam je više od 7000 hektara površine i vjerujemo da će se naši poljoprivrednici uključiti u njihovo daljnje korištenje. Plan je zajedno s Osječko-baranjskom županijom podići površine za navodnjavanje na oko 14.000 hektara, čija bi vrijednost izgradnje bila oko 100 milijuna eura – naglasio je Đuroković.

ZA POTPORE Županija je ove godine izdvojila 27.000 eura, a potpisano je ukupno 45 ugovora, istaknuo je župan Ivan Celjak Pomoć za urare, krojače, dimnjačare... Županija dodijelila potpore za tradicijske i umjetničke obrte ODLUKA o komunalnom redu štiti grad od svih koji ga uništavaju, a dodatno je zaštićeno drveće, mlada stabla i sidreni kolci oko njih Zabranjeno naslanjanje i vezanje bicikala, romobila, motora, kolica i sličnoga za drveće Strože kazne za parkiranje na zelenoj površini, ali i za neodržavanje pročelja zgrade ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to"