Izbornik
Naslovnica Županije
Pomoć za urare, krojače, dimnjačare...

Županija dodijelila potpore za tradicijske i umjetničke obrte

ZA POTPORE Županija je ove godine izdvojila 27.000 eura, a potpisano je ukupno 45 ugovora, istaknuo je župan Ivan Celjak
Foto: SMŽ

Župan Ivan Celjak dodijelio je ugovore u sklopu projekta "Tradicijski i umjetnički obrti" za 2023. godinu. Potpore su namijenjene očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

45 je novih potpisnika ugovora čiji obrti pripadaju grupaciji tradicijskih i umjetničkih obrta sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji i koji obavljaju djelatnost na području županije.

– Sisačko-moslavačka županija i ove godine podupire obrtnice i obrtnike koji se bave umjetničkim i tradicijskim obrtima. Za njih smo ove godine izdvojili 27.000 eura, a potpisali smo ukupno 45 ugovora. Oni su iznimno važni za našu županiju jer se bave obrtima koji možda nisu toliko zanimljivi kao obrti budućnosti, međutim oni su naša kulturna baština te imaju izuzetnu vrijednost. Ove godine imamo čak 13 ugovora više nego prošle godine i ti se ugovori kreću u iznosima od 500 do 790 eura. Njima to znači zaista jako puno, a iduće ćemo godine povećati iznose i vjerujemo da će obrtnicima i dalje biti zanimljiva ova linija potpora – izjavio je župan Celjak.

– U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutačno ima više od 2500 aktivnih obrtnika, a Sisačko-moslavačka županija sustavom poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava nastoji pridonijeti njihovu razvoju, očuvanju i unapređenju njihovih poslovnih aktivnosti – rekao je župan. 

ODLUKA o komunalnom redu štiti grad od svih koji ga uništavaju, a dodatno je zaštićeno drveće, mlada stabla i sidreni kolci oko njih Zabranjeno naslanjanje i vezanje bicikala, romobila, motora, kolica i sličnoga za drveće Strože kazne za parkiranje na zelenoj površini, ali i za neodržavanje pročelja zgrade ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to" VELIKIM ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima je ušteđeno oko 37 milijuna kuna, a nakon prvog ciklusa počinje drugi ciklus ulaganja u zdravstveni sustav Energetska obnova bolnice Završen najveći ciklus ulaganja u zdravstveni sustav