Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Obilježena 29. obljetnica

Imena jedanaestorice vitezova ostat će trajno upisana u hrvatsku povijest

A Dan u kojem je u neprijateljskoj zasjedi poginulo 11 branitelja najveća je tragedija koju je doživio požeški kraj
1/2
Foto: pszupanija.hr
Žrtva jedanaestorice hrabrih hrvatskih vitezova nije bila uzaludna. Njihova imena ostat će trajno upisana u hrvatsku povijest. Njihova rodbina, branitelji i prijatelji neće dozvoliti da ih se zaboravi.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom u nekadašnjoj papučkoj bazi obilježena je tužna 29. obljetnica pogibije 11 hrvatskih branitelja u neprijateljskoj zasjedi. Dan je to koji predstavlja najveću tragediju koju je doživio požeški kraj u Domovinskom ratu, tragediju koja nikada neće biti zaboravljena.

Vijenci su položeni ispred spomenika koji je podignut prigodom 10. obljetnice brigade Obilježena 29. obljetnica Brigada koja je imala odlučujuću ulogu na zapadnoslavonskom ratištu

Poginuli nedaleko baze

Drugog prosinca 1991. godine svoje živote izgubili su Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjko vić, Tomislav Vužić-Mohenski, Vinko Tomašević, Ivica Zlomislić i Anđelko Tule. Njihova pogibija do danas ostaje najtragičniji događaj Domovinskog rata na području Požeštine.

Toga dana nedaleko od baze na Papuku, vraćajući se s borbenog zadatka, grupa hrvatskih branitelja ušla je u zasjedu. Novo spomen-obilježje sa simobličnih 11 visokih stupova od inoksa, visokih 11 metara i širokih 11 centimetara, postavljenih u položaju poginulih branitelja, danas stoji kao podsjetnik na njihovu žrtvu. Stupovi će vječno simbolizirati sjećanje na 11 hrvatskih vitezova koji su svoje živote dali za domovinu.

– Danas obilježavamo najtragičniji događaj na prostorima zapadne Slavonije, kada smo izgubili 11 prijatelja u jednom danu. To nam se dotad nikada nije dogodilo – rekao je Željko Kalić, ratni zapovjednik 123. brigade Hrvatske vojske.

Prilagodili se situaciji

Ove godine, zbog novonastale situacije i odluke Stožera civilne zaštite RH, odnosno poštivajući sve epidemiološke mjere, vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije zajedno s obiteljima poginulih, roditeljima i djecom poginulih branitelja.

Već šest godina obilježava se dan kad je oslobođena požeška vojarna Dan branitelja Županije – ponos i sjećanje ostaju

Vijence su uz vojne počasti položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Siniša Jurković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik Vlade Republike Hrvatske Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Sabora dr. Željko Glavić, držani tajnik ministarstva obrane i izaslanik ministra obrane Branko Hrg, župan Alojz Tomašević zajedno s predstavnicima svih gradova i općina Požeško-slavonske županije.

Žrtva jedanaestorice hrabrih hrvatskih vitezova nije bila uzaludna. Njihova imena ostat će trajno upisana u hrvatsku povijest. Njihova rodbina, branitelji i prijatelji neće dozvoliti da ih se zaboravi.