Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Požegi predstavljen 1,26 milijuna kuna vrijedan koncertni klavir

Instrument koji će Glazbenoj školi otvoriti mnoga vrata i mogućnosti

Foto: Požeško-slavonska županija
Riječ je o klaviru koji se izrađuje prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. godine, a jedinstven je po tome što se daska za tijelo instrumenta izrađuje od jednog komada

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega svečano je predstavljen 1,26 milijuna kuna vrijedan koncertni klavir Steinway & Sons, koji je u Požegu stigao iz hamburške tvornice krajem prošle godine.

Župan Alojz Tomašević o preuzimanju poslova ureda državne uprave Jednostavnije, ekspeditivnije i neposrednije rješavanje aktualnih problema građana

Riječ je o klaviru koji se izrađuje prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. godine, a jedinstven je po tome što se daska za tijelo instrumenta izrađuje od jednog komada. U Hrvatskoj ih ima tek nekoliko. Ideja za ovaj milijunski projekt započela je prije dvije godine, a sada je realizirana. Početak je to još jedne lijepe glazbene priče u Požegi.

Na ponos županije

Ravnatelj požeške Glazbene škole Alen Kovačević zahvalio je Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požegi koji su financirali tri četvrtine ovog vrijednog projekta.

– Neki se pitaju je li našoj školi potreban ovako skup instrument, ali prije 20-ak godina postavljalo se i pitanje je li ovako maloj sredini potrebna srednja glazbena škola. Kako nam je srednja glazbena škola otvorila mnoga vrata, isto tako vjerujem da će i ovaj vrijedni instrument. Zahvaljujući njemu, mi sada možemo ugostiti velike pijanističke zvijezde svjetske reputacije, organizirati ozbiljnija natjecanja i veće pijanističke seminare – istaknuo je Kovačević.

Alojz Tomašević Županijska skupština Vijećnici usvojili proračun "težak" 706 mil. kuna

Župan Alojz Tomašević rekao je da je ponosan što će klavir koji će koristiti mladi Požežani glazbenoj školi otvoriti mnoga vrata i mogućnosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

On je podsjetio da je lani, nakon odluke do uređenju koncertne dvorane, Županija financirala nabavu reprezentativnih stolaca, a projekt je zaokružen kupnjom klavira.

– Glazbena je škola na ponos županije i svih stanovnika. Ovi učenici uz sve ostvarene uspjehe nikada ne staju, idu dalje i ostvaruju još veće i svjetski priznate uspjehe, a veliki broj njih se vrati u ovu školu podučavati nove generacije glazbenika. Moram čestitati ravnatelju koji je upornošću i znanjem viziju ostvario – rekao je Tomašević.

Županija pomogla slabovidnom dječaku Elektroničko povećalo olakšat će Dominiku čitanje i pomoći mu u svladavanju prepreka

Raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog klavira prezentirao je hrvatski pijanist međunarodne reputacije Aljoša Jurinić, koji je za ovu priliku u Požegu doputovao iz Toronta i održao prigodni koncert.

Zanimljiva situacija

– Za mene je ovo zanimljiva situacija jer sam krajem prošle godine u Puli inaugurirao isti ovakav instrument, a u Hrvatskoj ih nema više od jednoznamenkastog broja. Koliko je meni poznato, ni jedna glazbena škola u Hrvatskoj nema ovakav klavir – rekao je Jurinić.