Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Poticanje poduzetništva u Osječko-baranjskoj županiji

Integracija punionica za električna vozila najbolja poduzetnička ideja

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Na dosadašnjih 13 natječaja "Najbolja poduzetnička ideja" stigle su ukupno 704 prijave, a podijeljen je ukupni fond u iznosu od 1,268.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 279.000 kuna

Projekt poticanja poduzetništva pod nazivom "Najbolja poduzetnička ideja" Osječko-baranjska županija provodi već 13 godina, a prošlog tjedna zamjenik župana Goran Ivanović uručio je diplome i novčane nagrade najuspješnijim sudionicima posljednjeg natječaja. Najboljom je proglašena ideja "Jellyfish", koju je osmislio Jurica Perko, osnivač start up tvrtke Jellyfish d.o.o. Đakovo. Njemu je i uručena glavna nagrada u iznosu od 10.000 kuna.

Đakovački dom za starije Za dogradnju kuhinje izdvojen 1,41 milijun kuna

Proširenje i ušteda

– Moja poslovna ideja je integracija punionica za električna vozila u već postojeću infrastrukturu javne rasvjete. Zbog povećanja broja električnih vozila došli smo na ideju da proizvedemo punionicu koja će jedinicama lokalne samouprave omogućiti proširenje mreže punionica i uštedu na inicijalnim troškovima. Ideju je prepoznala Osječko-baranjska županija pa vjerujem da će je prihvatiti i investitori. Prototip bi mogao biti gotov za tri mjeseca. Okvirno je za jednu punionicu potrebno 30.000 kuna – otkrio je Jurica Perko.

Drugu nagradu, u iznosu od 7000 kuna, dobila je tvrtka ESPV j.d.o.o. Osijek za projekt "Amicoeur – prijatelj srca". Treću nagradu i 4000 kuna primile su Anja Bašnec i Ivana Sović za projekt NUTRIKA – obrt za nutricionističko savjetovanje.

Jedna od demografskih mjera Počela gradnja 24 stana po modelu POS-a

Ostali nagrađeni su Vjekoslav Kopačin iz Osijeka, s idejom 3D printanja u medicinske svrhe, zatim Lorena Horvat iz Belog Manastira, s projektom CroDent – hologramska didaktička igračka namijenjena edukaciji djece o oralnom zdravlju. Na popisu su nagrađenih i Matej Arlović iz Osijeka (Master Games Studio), MG SOLUTIONS, obrt za računalno programiranje, vlasnika Osječanina Mateja Grgića (internet-aplikacija za udaljeni nadzor nad životinjskim nastambama), Tomo Juroš iz Semeljaca (Alat za ravnanje cijevi), BOKA DESIGN d.o.o. Osijek (Proizvodnja drvenih igračaka), COOK LAB j.d.o.o. Osijek ("Osječki steak"), Katarina Kočiš iz Osijeka (Fit seniori), PALADIN COMPUTERS j.d.o.o. Kunišinci (Drooid eko kućišta za računala) i Nenad Duvnjak iz Brezovice ("Assist band" – pametna narukvica). Oni su primili po 2000 kuna novčane nagrade.

Pristiglo 40 prijava

– Ove godine pristiglo je 40 prijava, dok su u dosadašnjih 13 natječaja bile ukupno 704 prijave, a podijeljen je ukupni fond u iznosu od 1,268.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 279.000 kuna. Ove godine od 13 nagrada čak sedam ideja je već realizirano i te tvrtke ili obrti djeluju na tržištu, što je dobar pokazatelj i ukupnih kretanja na tržištu – rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić.

Veliko priznanje Tri Suncokreta ruralnog turizma stigla u Županiju

Sponzori natječaja su Osječko-baranjska županija, HGK Županijska komora Osijek, Kanaan d.o.o. Donji Miholjac i Vuka d.d. Osijek.