Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Inženjering u 3D tehnologijama, automatizaciji, robotici i podršci

Održana je završna konferencija projekta "Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo"
Foto: Brodsko-posavska županija
Završena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo (RTICS)

Pružanje podrške podizanju kapaciteta za razvoj i inovacije te jačanje međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, osobito poduzetnika kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije. Osnovni su to ciljevi projekta Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo (RTICS), koji provodi Brodsko-posavska županija sa slavonskobrodskim Sveučilištem kao partnerom. Ovih dana održana je završna konferencija projekta pripreme projektne i tehničke dokumentacije za RTICS, koja je izrađena.

Bolja budućnost mladima

Dobivena je građevinska dozvola, a izrađeni su i drugi dokumenti od razvojne i marketinške strategije do analize sektora strojarstva cijele regije.

– Mladima moramo ponuditi bolju budućnost. To je budućnost u kojoj se mogu obrazovati, raditi posao koji daje višu dodanu vrijednost društvu, posao od kojega mogu živjeti zajedno sa svojim obiteljima u Hrvatskoj. Strojarstvo u Brodsko-posavskoj županiji ima tradiciju dulju od stotinu godina i to je nešto što zasigurno ima perspektivu i budućnost – rekao je prof. dr. sc. Ivan Samardžić, rektor slavonskobrodskog Sveučilišta.

Ključne usluge RTICS-a su tehnološke usluge i usluge inženjeringa u područjima 3D tehnologija, naprednih proizvodnih tehnologija, automatizacije i robotike, programa usavršavanja te usluge poslovne podrške u područjima inovacijskih programa. Centar će surađivati sa svim relevantnim znanstveno-istraživačkim i inovacijskim institucijama u Hrvatskoj kako bi se postiglo sinergijsko djelovanje i uspostavio komplementaran opseg djelatnosti.

– Iako je izrada projektno-tehničke dokumentacije izgledala jednostavno, susreli smo se s puno izazova – od imovinsko-pravnih odnosa do pravovremene provedbe aktivnosti. No, uz dobru suradnju sa Sveučilištem i Županijom uspjeli smo priču dovesti do kraja. Sve planirane aktivnosti su provedene u cijelosti – kazao je Damir Mirković, ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR).

Sagledali potrebe tržišta

Izgradnja centra trebala bi pridonijeti jačanju regionalne konkurentnosti te pametnom, održivom i uključivom razvoju Slavonije ulaganjem u inovacijsku infrastrukturu u području strojarstva i razvojem regionalnog inovacijskog sustava.

– U prethodne četiri godine imali smo puno izazova. Kompleksna je izrada projektne dokumentacije, sagledavanje potreba tržišta, prvenstveno gospodarstvenika... Odlučili smo se za kupnju zemljišta u zoni Bjeliš u Slavonskom Brodu, jer mislimo da je to dobra lokacija za takve projekte. Naslanja se na dobru infrastrukturu koja tamo postoji i koja će se još izgraditi – poručio je Pero Ćosić, predsjednik Županijske skupštine.

Ukupna vrijednost projekta je 502.405,60 eura, uz EU sufinanciranje od 427.044,76 eura.

Cilj projekta bio je dodatno obogatiti biciklističku infrastrukturu postojećih biciklističkih staza u općinama Brodsko-posavske županije Nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu Garčin, Vrpolje i Klakar dobili nova multifunkcionalna odmorišta za bicikliste Izgradnjom škole djeci s teškoćama u razvoju osigurat će se uvjeti primjereni za boravak te odvijanje odgojno-obrazovnih procesa Potpisan sporazum i položen kamen temeljac Djeca s teškoćama u razvoju napokon će dobiti novu školu i primjerene uvjete Provode se najviše mjere u cilju sprečavanja širenja bolesti NOVA ZARAZA Na farmi u Slav. Kobašu otkriven virus ptičje gripe, naređena eutanazija purana