Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
WWF Adria

Iskapanje sedimenta na Dravi se nastavlja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 kubnih metara sedimenta iz Drave kod općine Petrijevci u blizini Osijeka, "s ciljem smanjenja rizika od poplava", bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu

Iz WWF-a Adria izvijestili su da se iskapanje sedimenta na Dravi, u općini Petrijevci, nastavlja jer je Upravni sud u Osijeku odbio zahtjev okolišnih organizacija za privremenim zaustavljanjem radova.

VAŽNA OBLJETNICA Obilježeno 100 godina hrvatske Baranje - bisera županije

- Iako Upravni sud u Osijeku nije zaustavio iskapanje sedimenta iz Drave, nadamo se da će u daljnjim koracima procesa prepoznati manjkavost postupka i kršenje zakona. Kao što smo mogli svjedočiti posljednjih dana, procedure donošenja pojedinih odluka vezanih za okolišne postupke ponekad su u službi pogodovanja, a ne u službi očuvanja okoliša - rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u slučaju iskapanja sedimenta na Dravi u općini Petrijevci donijelo rješenje da studija procjene utjecaja na okoliš i glavna ocjena za ekološku mrežu nije nužna, isto to ministarstvo, 28. svibnja donijelo je rješenje da je za komercijalno iskapanje šljunka u općini Darda, nešto nizvodnije od Petrijevaca, ipak potrebna izrada glavne ocjene za ekološku mrežu, priopćili su iz WWF Adria.

- Pitamo se kako je moguće da za dva zahvata, čija je baza eksploatacija sedimenta, i koji se nalaze na višestruko zaštićenim područjima Drave, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donosi tako nedosljedna rješenja - upitala je Španiček i istaknula da upravo sustav procjene utjecaja na okoliš osigurava da posljedice zahvata, kao što je iskapanje šljunka i pijeska, ne naprave više štete nego koristi.

Nakon 10 godina Počela eksploatacija pijeska iz Drave pokraj Osijeka

Iz WWF Adrija naglasili su da očekuju dosljednu primjenu propisa i zakona u svim slučajevima intervencija u okoliš i na tome će, kažu, inzistirati. 

Podsjetili su da su WWF Adrija, Zelena akcija, udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode početkom svibnja podnijele tužbu Upravnom sudu u Osijeku protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojoj su, između ostalog, zatražili i izdavanje privremene mjere zabrane iskapanja sedimenta.

Uz pojačane epidemiološke mjere, KBC Osijek nastavlja (i) redovne aktivnosti Da skrate liste čekanja, radit će popodne i vikendom, na operaciju s testom na COVID-19

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 kubnih metara sedimenta iz Drave kod općine Petrijevci u blizini Osijeka, "s ciljem smanjenja rizika od poplava", bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.