Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uz pojačane epidemiološke mjere, KBC Osijek nastavlja (i) redovne aktivnosti

Da skrate liste čekanja, radit će popodne i vikendom, na operaciju s testom na COVID-19

1/3
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Pacijenti i dalje ulaze u KBC Osijek kroz tzv. tunel-šator na istočnom ulazu, gdje je propusnost povećana sa šest trijažera, poručio je ravnatelj KBC-a Osijek prof. dr. sc. Željko Zubčić

Klinički bolnički centar Osijek središnja je točka i nositelj najvećeg broja zdravstvenih aktivnosti na području Osječko-baranjske županije, pa i cijele istočne Hrvatske.

Usprkos koronavirusu, nastavljaju se strateški projekti u Osječko-baranjskoj županiji Autocesta Beli Manastir – Halasica vrijedna 443 milijuna kuna

U protekla gotovo tri mjeseca njegovo djelovanje bilo je prioritetno usmjereno na borbu protiv koronavirusa, no od 4. svibnja postupno povećava i druge svoje usluge i djelatnosti.

Reorganizirali ulaz

– Od prošlog ponedjeljka krenula je druga faza popuštanja mjera koje je propisao Nacionalni stožer pa se i KBC prilagođava reaktivaciji zdravstvenog sustava. Prema napucima Ministarstva zdravstva, analiziramo liste čekanja koje su bile prije epidemije i zatvaranja zdravstvenog sustava, pozivamo sve pacijente čije imamo brojeve, a pacijenti koji upute obiteljski liječnici bit će pregledani u ambulantama. Neke liste čekanja nisu se uopće produžile, neke poput kolonoskopije, gastroskopije i EKG-a su se smanjile, imamo blago produženje liste za magnetnu rezonanciju, ultrazvuk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena. Pojačanim radom namjeravamo liste čekanja svesti na mjeru prije epidemije pa ćemo uvesti i rad u popodnevnim satima. Za radiološke pretrage nastavljamo s radom subotom i nedjeljom, a po potrebi ćemo vidjeti treba li i tim danima uvesti poslijepodnevne smjene kako bismo što prije skratili liste čekanja – kaže ravnatelj KBC-a Osijek prof. dr. sc. Željko Zubčić.

Vrh Vlade i proizvođači o poljoprivrednim potencijalima županije "Želimo da Hrvatska proizvodi što više hrane"

Zbog povećanog priljeva pacijenata u KBC-u su od prošle srijede reorganizirani ulaz i trijaža. Pacijenti i dalje ulaze kroz tzv. tunel-šator na istočnom ulazu, gdje je propusnost povećana sa šest trijažera, a svi djelatnici KBC-a na posao dolaze na južni ulaz koji je pokriven termovizijskom kamerom.

Za pacijente je uvedena i sekundarna trijaža na ulasku u ciljanu ambulantu te im se tada ponovno mjeri temperatura, ispituje ih se o vremenu pregleda.

Ponovno i suprug u rađaonici

– Radi pojačane sigurnosti uveli smo testiranja pacijenata u sklopu prijeoperativne pripreme pa bi većina pacijenata trebala doći na hospitalizaciju s testom na COVID-19. Pacijente koji dođu bez testa pokušat ćemo smjestiti u samoizolaciju i testirati isti dan u našem laboratoriju. Sve radimo po uputama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, a svjesni smo da će povećani broj dolazaka pacijenata izazvati i povremene gužve, za što ćemo pokušati povećati propusnost trijaže. Apeliram na naše pacijente da ne dolaze puno prije zakazanih termina. U čekaonice i ambulante moći će doći 15 do 20 minuta ranije, a u protivnom će morati pričekati u dvorištu – ističe ravnatelj Zubčić.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera održana skupština Osječko-baranjske županije „Umjesto da je uvozimo, Slavonija ponovno mora postati centar proizvodnje hrane“

Dodaje da će medicinske sestre svim pacijentima u KBC-u dijeliti kirurške maske, kako bi i na taj način povećali sigurnost pacijenata i medicinskog osoblja.

Ponovno je dopuštena i prisutnost supruga u rađaonici tijekom porođaja rodilje.