Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uz pridržavanje epidemioloških mjera održana skupština Osječko-baranjske županije

„Umjesto da je uvozimo, Slavonija ponovno mora postati centar proizvodnje hrane“

1/4
Foto: Osječko-baranjska županija
Na početku sjednice predsjednik Skupštine Dragan Vulin zahvalio je medicinskim djelatnicima, policajcima, vatrogascima, trgovcima i svima koji omogućavaju što normalniji život u postojećim uvjetima

Uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta – od beskontaktne provjere tjelesne temperature na ulazu, obvezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, poštivanje međusobnog razmaka, bez rukovanja i okupljanja u većim skupinama, kao i poštivanje prethodnog upozorenja da sjednici ne smiju nazočiti osobe koje imaju bilo kakve naznake ili veze s oboljenjem COVID-19, u najvećoj dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Unatoč koroni, nastavljaju se pripreme za gradnju RCGO Orlovnjak Na obradi u Orlovnjaku završit će do 60.000 tona otpada godišnje

Otvara se most

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Dragan Vulin zahvalio je medicinskim djelatnicima, policajcima, vatrogascima, trgovcima i svima koji nam omogućavaju što normalniji život u postojećim uvjetima.

Između ostalog, vijećnici su usvojili prijedlog odluke o izmjeni i dopunama odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. Župan Ivan Anušić odgovarao je i na vijećnička pitanja, pa je pojasnio kako se danas, u vrijeme pandemije koronavirusa, pokazalo da je domaća proizvodnja hrane jedna od osnovnih odrednica razvoja istoka Hrvatske.

– Očito je da se u izvanrednoj situaciji može bez svega na što smo naviknuli, ali bez hrane teško. Ako ostanemo ovisni o uvozu i drugima, a ne o našoj proizvodnji i sami o sebi, onda dolazimo u probleme. Ovakvih situacija će biti još, no nadam se da ćemo iz krize izaći puno samosvjesniji. Sada vidimo da neke stvari treba poticati, gajiti i podupirati kako ne bismo morali biti ovisni o drugima. Umjesto da uvozimo hranu, Slavonija ponovno mora postati centar proizvodnje hrane, zbog čega se ovdje i doseljavalo – rekao je Anušić.

Nakon 10 godina Počela eksploatacija pijeska iz Drave pokraj Osijeka

Naglasio je da je pandemija donijela niz promjena i poremećaja, ali da će se nastaviti s kapitalnim investicijama.

– Svjesni smo potrebe redefiniranja gospodarstva i na tome kontinuirano radimo. Podsjećam da je počela eksploatacija pijeska iz Drave, sigurno će se nastaviti projekti poput Koridora Vc, luka rasutih tereta, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. U utorak dolazi premijer Andrej Plenković kako bismo potpisali ugovore za nastavak gradnje Koridora Vc, a napokon će se otvoriti most 3. gardijske brigade Kuna – podcrtao je župan.

u Suradnji Županije i Udruge Slap otvoren eCeker "Kupujte domaće proizvode online od lokalnih OPG-ova"

Županija preuzima kamate

Najavio je i gospodarske mjere Osječko-baranjske županije koje su u izradi, a na sjednici je usvojen prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima.

Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova, odnosno općina. Mjere koje se pripremaju bit će usmjerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mjesta Slavonaca i Baranjaca. Ujedno je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom, prihvaćen prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800.000 na 2,5 milijuna kuna.

Županija osigurala 750.000 kuna za kupnju važnih medicinskih uređaja Pet novih respiratora u KBC-u Osijek za oboljele od koronavirusa