Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Unatoč koroni, nastavljaju se pripreme za gradnju RCGO Orlovnjak

Na obradi u Orlovnjaku završit će do 60.000 tona otpada godišnje

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Investicija se procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, no kako cijene građevinskih radova rastu, vrijednost projekta mogla bi se popeti i do 500 milijuna

Iako se čini da je borba protiv širenja koronavirusa gotovo jedino događanje, mnoge redovite aktivnosti, pa i provođenje kapitalnih projekata na području Osječko-baranjske županije su u tijeku, ističu u Županiji.

u Suradnji Županije i Udruge Slap otvoren eCeker "Kupujte domaće proizvode online od lokalnih OPG-ova"

Izrada dokumentacije

Tako je i s projektom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, u kojem je u veljači održana početna konferencija za izradu studijsko-projektne dokumentacije, a potom su nastavljene planirane aktivnosti.

U tijeku je izrada osnovne dokumentacije za Centar i pretovarne stanice, kao i dokumentacije za javnu nabavu te informiranje i vidljivost projekta. Tek nakon završetka te dokumentacije moći će se pouzdanije reći koju tehnologiju ugraditi, kao i kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta. Sadašnje procjene vrijednosti investicije se kreću oko 300 milijuna kuna, međutim kako su u zadnje vrijeme cijene građevinskih radova značajno povećane, moguća vrijednost projekta iznosi i do 500 milijuna kuna.

– Na obradi u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom godišnje treba završiti do 60.000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada. Postrojenje će biti projektirano tako da se koriste najsuvremenije tehnologije – ističe predsjednik Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan.

Županija osigurala 750.000 kuna za kupnju važnih medicinskih uređaja Pet novih respiratora u KBC-u Osijek za oboljele od koronavirusa

Sve pripremne i organizacijske poslove provodi tvrtka EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek, trgovačko društvo u vlasništvu Osječko-baranjske (63 posto) i Vukovarsko-srijemske županije (37 posto), koja je i osnovana upravo radi gradnje tog Centra, čime bi se završio postupak uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u ovom dijelu Republike Hrvatske.

Pola milijuna stanovnika

Kako ističe član Uprave EKOS-a dr. sc. Zoran Pandža, u realizaciju su izravno uključene 83 jedinice lokalne samouprave unutar cjelovitog obuhvata na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i manjim dijelom Virovitičko-podravske županije, odnosno gotovo pola milijuna stanovnika. Stoga je jedna od pretpostavki za uspješnu provedbu projekta i potpisivanje sporazuma o predaji miješanog komunalnog otpada u RCGO Orlovnjak između EKOS-a i općina i gradova, sada se intenzivno radi i na tom planu, a kontinuirana je i suradnja s lokalnim komunalnim tvrtkama.

Županija započela s projektiranjem Gospodarskog centra Novi prostor stvorit će preduvjete za rast zaposlenosti i bolji životni standard

RCGO će biti izgrađen na površini od 70 hektara na području općine Antunovac, a predviđena je i gradnja osam pretovarnih stanica Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Našice, Đakovo, Županja, Stari Jankovci i Ilok.