Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija započela s projektiranjem Gospodarskog centra

Novi prostor stvorit će preduvjete za rast zaposlenosti i bolji životni standard

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Gospodarski centar gradit će se u dvije faze. Prva se faza odnosi na zatvoreni izložbeno-prodajni prostor, vanjski izložbeno-prodajni prostor, kongresni centar, ugostiteljske sadržaje, prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika i potporne institucije

Započelo je projektiranje Gospodarskog centra – novog sajamskog prostora u Osijeku i strateškog projekta Osječko-baranjske županije koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu.

Impresivan rad osječkog Crvenog križa Lani prikupili 13.535 doza krvi te podijelili desetine tona hrane

Regionalno središte

Prema partnerskom dogovoru Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU započelo je projektiranje 56.000 metara četvornih Gospodarskog centra, ukupne vrijednosti oko 350 milijuna kuna. Adresa će mu biti u blizini zračne luke Čepin te između dva trgovačka centra Portanove i Avenue Malla. Gradit će se u dvije faze. Prva se faza odnosi na zatvoreni izložbeno-prodajni prostor, vanjski izložbeno-prodajni prostor, kongresni centar, ugostiteljske sadržaje, prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika i poduzetničke potporne institucije. Prostire se na 5000 kvadrata, a gradnja je planirana iduće godine putem ITU mehanizma urbane aglomeracije Osijek, za što je na raspolaganju 15 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurat će Osječko-baranjska županija iz svog proračuna.

U drugoj fazi gradnje planirano je oko 51.000 kvadrata multifunkcionalnog izlagačkog prostora, za poslovanje poduzetnika i organizaciju događanja te sadržajima za djelatnosti vezane uz turizam, novi poduzetnički park kao modularan jedinstveni prostor, s 30 do 40 pojedinačnih poslovnih, proizvodnih i uredskih prostora, predviđenih za najam poduzetnicima i uredima za rad poduzetničkih potpornih institucija. Predviđeni su i otvoreni kao i demonstracijski izložbeni prostori, parkiralište, pristupne ceste i putevi i sadržaji za posjetitelje na zelenim površinama.

– Gospodarski centar bit će regionalni poduzetničko-poslovni centar koji će omogućiti adekvatan izlagački i kongresni prostor s ciljem promicanja poduzetništva te umrežavanja s drugim poslovnim subjektima i institucijama, kako bi se ojačale kompetencije i povećala konkurentnost na području Osječko-baranjske županije, ali jedinstven je i za cijelo područje Slavonije, Baranje i Srijema – ističu u Osječko-baranjskoj županiji.

PRISTUPAČNOST OBJEKATA Novo dizalo u osječkoj bolnici

Gospodarski centar projektira se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. U obzir će se uzeti pozitivan učinak na horizontalne politike Europske unije koje se odnose na promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca i zabranu diskriminacije, pristupačnost za osobe s invaliditetom i održivi razvoj.

– Gospodarski centar osigurat će novi prostor za poslovanje, dolazak novih domaćih i stranih investitora u osiguranu infrastrukturu. Njime će se osigurati prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva te prostor za kongresna događanja, čiji kapaciteti trenutačno nedostaju na cijelom ovom području, odnosno postojeća infrastruktura je nedovoljna za zahtjevnija međunarodna događanja. Uz prometnice, dobro opremljena i razvijena poduzetnička infrastruktura, blizina europskih država i brzi pristup međunarodnim tržištima bit će pozivnica i poticaj domaćim i stranim poduzetnicima za poslovanje kako u Osječko-baranjskoj tako i ostalim slavonskim županijama, koje će gradnjom ovog kompleksa imati mogućnost za poslovanje, te neposrednu promociju i prodaju vlastitih proizvoda, širenje tržišta stvaranjem novih poslovnih partnerstava na kongresnim događanjima i međunarodnim sajamskim manifestacijama – ističu u Županiji.

Opći gospodarski rast ovisi o poduzetničkoj aktivnosti i produktivnosti, a pozitivno poslovno okruženje i izgrađena infrastruktura u slavonskim županijama, dodaju, jedan je od specifičnih preduvjeta za odluku poduzetnika o pokretanju ili širenju poslovanja.

Poticajno okruženje

Poticajno i porezno rasterećeno poslovno okruženje, otvorenost prema poduzetništvu i visokokvalitetna poduzetnička infrastruktura jedan su od najvažnijih alata dostupnih za generiranje novog poslovnog razvoja i kataliziranje procesa stvaranja dodatne vrijednosti.

U Osječko-baranjskoj županiji niz mjera za sprečavanje širenja koronavirusa "Nitko u ovome nije sam, čuvajmo i sebe i druge!"

– U vrijeme razvoja prometnih potencijala, od željeznica do riječnog prometa, nužnih za vanjskotrgovinsku razmjenu, kako bismo što bolje iskoristili povoljan geografski položaj koji imamo, Osječko-baranjska županija će graditi novi prostor za velika sajamska i druga poslovna događanja. Uz prometnice, dobro opremljena i razvijena poduzetnička infrastruktura, blizina europskih država i brzi pristup međunarodnim tržištima bit će pozivnica i poticaj domaćim i stranim poduzetnicima za poslovanje na ovom području. Stvaranjem prijateljskog poslovnog okruženja i nove poslovne infrastrukture stvorit ćemo preduvjete za povećanje investicija, rast zaposlenosti i životnog standarda stanovnika svih slavonskih županija, ali i šireg područja – zaključuju.