Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osječko-baranjskoj županiji niz mjera za sprečavanje širenja koronavirusa

"Nitko u ovome nije sam, čuvajmo i sebe i druge!"

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Posebne ambulante za pregled bolesnika za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom nalaze se u domovima zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Đurđenovac te rade 24 sata

Već više od mjesec dana, a osobito od 14. ožujka, kada su otkrivena prva dva slučaja zaraze koronavirusom, u Osječko-baranjskoj županiji provodi se niz mjera i aktivnosti na prevenciji i sprječavanju širenja ove bolesti.

Iznad nacionalnog prosjeka Obrtništvo u županiji lani raslo 10,9 posto

Isključivo telefonom

Županijski stožer civilne zaštite svakodnevno se sastaje te donosi mjere kojima reagira na aktualno stanje, a pogotovo nastoji utjecati na moguća buduća događanja. Ipak, uvijek je na prvom mjestu poziv baš svim građanima na odgovorno ponašanje te pridržavanje preporuka i mjera zaštite koje su naložili županijski i nacionalni stožeri.

Situacija se znatno promijenila od četvrtka, 19. ožujka, kada su odlukom Stožera civilne zaštite RH zabranjena javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen rad ugostiteljskih objekata i prodavaonica, osim prehrambenih i ljekarni, zatim sportskih i rekreacijskih centara, kao i vjerska okupljanja, a na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

U takvoj situaciji važno je znati kome se trebaju javiti građani zbog sumnje na zarazu. Posebne ambulante za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom u domovima zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Đurđenovac rade 24 sata, a brojevi telefona posebnih ambulanti nalaze se na internetskoj stranici Osječko-baranjske županije.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica Zbog epidemije koronavirusa Tri gradska društva Crvenog križa pružaju pomoć starijim i nemoćnim osobama putem dežurnih telefona

U posebne ambulante ili nadležnom liječniku obiteljske medicine radi upute o daljnjem postupanju telefonom se javljaju osobe koje imaju simptome, odnosno kašlju, imaju povišenu temperaturu, kratak dah ili osjećaj slabosti te koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena koronavirusom, bez obzira na to imaju li simptome ili ne.

Upozoriti na samoizolaciju

Epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 031/225-717 javljaju se samo osobe koje su bile u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama.

KBC Osijek prima potencijalne bolesnike isključivo na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo, a osobe koje nije uputio Zavod neće biti primljene.

Hitna medicinska pomoć obavlja prijevoz osoba sa sumnjom na koronavirus prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo s medicinskim osobljem s adekvatnom zaštitom od koronavirusa.

Ako bolesnik koji se nalazi u samoizolaciji pozove hitnu medicinsku pomoć i ne prijavi da se nalazi u samoizolaciji te hitna pomoć izađe na intervenciju bez zaštitne opreme, dovodi u rizik medicinski tim koji se može zaraziti koronavirusom te nakon intervencije mora 14 dana u izolaciju.

Petrokemija Kontinuirano komuniciranje značajnijih poslova Poslovanje Petrokemije u skladu s redovnim mjesečnim planovima

Time se ugrožava zdravlje medicinskog osoblja, smanjuju kapaciteti medicinskog osoblja te narušava redovna djelatnost zbrinjavanja drugih životno ugroženih pacijenata. Osoba koja je zatajila samoizolaciju bit će sankcionirana.

Nitko od nas u ovome nije sam, čuvajmo i sebe i druge! – poručuju iz Županije.