Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Iznad nacionalnog prosjeka

Obrtništvo u županiji lani raslo 10,9 posto

Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupno 4542 obrta bila su aktivna u županiji u prosincu 2019., što je 436 više u odnosu na 2018.

- Obrtništvo u Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine ostvarilo rast od 10,9 posto, pa je nakon duljeg vremena iznad nacionalnog prosjeka koji iznosi 8,6 posto - rekao je predsjednik županijske Obrtničke komore Darko Knežević na proširenoj sjednici Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore održanoj u Osijeku.

Gradnja Gospodarskog centra u Osijeku Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije Gradnja Gospodarskog centra u Osijeku počinje već ovoga ljeta

Središnja tema sastanka bila je upravo "Stanje i problematika obrtništva u Osječko-baranjskoj županiji", pa su uz prisutne obrtnike u raspravi sudjelovali zamjenik župana Goran Ivanović, predstavnici gradova s područja županije te Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

– Obrtnici su važan segment gospodarstva Osječko-baranjske županije. Uostalom, u prosincu 2019. na području naše županije bila su 4542 aktivna obrta, što je 436 više u odnosu na godinu prije. Županija pak kroz svoje projekte poticanja i razvoja poduzetništva, čija je ukupna vrijednost ove godine 8,3 milijuna kuna, prati i obrtništvo, osobito njihove nastupe na sajmovima, edukacijama i radionicama – kazao je dožupan Ivanović.

Obrti i obrtnici jedna su od skupina korisnika u okviru projekata koje Županija provodi s ciljem poticanja poduzetništva.

Osječko-baranjska županija prva pomogla Koncertni klavir za mlade umjetnike

Sufinanciranjem kamate za poduzetničke kredite obrtnika Županija omogućava ishođenje financijskih sredstava po povoljnijim uvjetima, sufinanciranjem nastupa na sajmovima obrtnicima se pomaže u pronalaženju novih tržišta. I ostalim aktivnostima, financijskim i logističkim, Županija nastoji pomoći razvoj obrtništva. Stručnim usavršavanjem obrtnika obrtnicima se nastoji pružiti odgovor na mnogobrojna pitanja vezana uz specifičnosti obrtništva, kao i znanja potrebna za unapređenje i razvoj obrtničke djelatnosti.