Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije

Gradnja Gospodarskog centra u Osijeku počinje već ovoga ljeta

Gradnja Gospodarskog centra u Osijeku
Foto: Osječko-baranjska županija
U prvoj fazi će se, rečeno je, graditi na prostoru od 5000 četvornih metara. U drugoj će se fazi sagraditi više od 50.000 kvadrata, a vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za Gospodarski centar u Osijeku potpisali su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i direktor tvrtke Sirrah-projekt d.o.o. Osijek Damir Vujčić. Vrijednost je ugovora 6,25 milijuna kuna (s PDV-om), a rok izrade 12 mjeseci.

Vijećnici prihvatili izvješće o radu župana Ivana Anušića Pripreme za gradnju I. gimnazije Osijek i Regionalnog centra za voće i povrće

Novac i iz EU

– Nakon idejnog rješenja i osiguranja bespovratnih sredstava iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te nakon provedenog javnog natječaja i javne nabave, sada imamo i projektanta koji će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za Gospodarski centar. U prvoj fazi, koju želimo realizirati što prije, projekt obuhvaća vrijednost radova do 30-ak milijuna kuna, od toga bi, prema dogovoru s Gradom Osijekom, 15 milijuna kuna trebali povući iz sustava ITU mehanizma, a ostatak sredstava izvorna su sredstva Osječko-baranjske županije. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati novi sajamski prostor, odnosno Gospodarski centar kakav trebaju i zaslužuju Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i istočna Hrvatska. Riječ je o golemom prostoru, na dobroj lokaciji uz S-cestu, obuhvata gotovo 10 hektara te s nizom sadržaja koji će dati potporu poduzetništvu, obrtništvu i ukupnom gospodarstvu – rekao je župan Ivan Anušić.

nositelj projekta Osječka 1. gimnazija domaćin učenicima iz pet europskih zemalja

Dodao je da očekuje reagiranje Ministarstva uprave na zahtjev za ocjenu zakonitosti nedavne odluke Gradskog vijeća Grada Osijeka o prealokaciji sredstava koja se kroz ITU mehanizam trebalo koristiti upravo za Gospodarski centar.

Vrlo zahtjevan posao

Glavni projektant Damir Vujčić vjeruje da će dokumentaciju izraditi u ugovorenom roku, a nada se da će pripremiti projekt objekta koji će Grad i Županiju zadovoljiti funkcijom, estetikom i ekonomikom.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak ističe da je i projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije sufinanciran sredstvima EU, odnosno iz tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Etno susreti Dječji etno susreti u Osijeku Nema straha za tradiciju: stotinjak mališana plesalo kola, pjevalo, pokazivalo slavonske običaje...

– Projekt Gospodarskog centra je vrlo zahtjevan i velik posao. Želimo da prva faza bude projektirana u naredna 3 do 4 mjeseca, kako bi već u ljeto bila spremna za početak realizacije na prostoru od 5000 četvornih metara. U drugoj fazi bi sagradili više od 50.000 četvornih metara, a vrijednost ulaganja je oko 300 milijuna – rekla je pročelnica Nataša Tramišak.