Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Dječji etno susreti u Osijeku

Nema straha za tradiciju: stotinjak mališana plesalo kola, pjevalo, pokazivalo slavonske običaje...

Etno susreti
1/8
Foto: Suzana Lepan Štefančić
Kulturnu baštinu, istaknuto je, treba iznijeti u veće prostore kako bi živjela i dalje

Slavonska pjesma, brojalice, cika i smijeh odjekivali su krcatom dvoranom Gradske četvrti Novi grad u Osijeku, gdje je stotinjak mališana nastupilo na Dječjim etno susretima "U srcu mi, Slavonijo, tvoje ime piše...". Na pozornicu su se popela djeca iz šest osječkih vrtića, a svaki je predstavio djelić bogate slavonske tradicije.

sveučilište u Zadru Obogaćivanje umjetničke scene U Zadru počinju ‘Dani povijesti umjetnosti’

- Nakon 21 godine održavanja dječjeg slavonskog sijela u vrtiću Mak, a s obzirom na to da su u međuvremenu i drugi vrtići Dječjeg vrtića Osijek aktivno radili na njegovanju tradicije svoga kraja, prošle smo godine uvidjeli da se pokazala potreba izlaska iz skučenih okvira jedne vrtićke zgrade kada je u pitanju ovakav tip manifestacije. Tada je održan prvi vrtićki etno susret, koji je bio uspješan, pa smo odlučili da se neka nova tradicija nastavi - kazala je Tatjana Balatinac, suradnica za glazbenu kulturu Dječjeg vrtića Osijek.

Održani tradicionalni Podravski motivi Uživalo se u delicijama, etno glazbi i naivnoj umjetnosti

Kulturnu baštinu, istaknuto je, treba iznijeti u veće prostore kako bi živjela i dalje. 

Pokladne običaje i fašingare predstavili su mališani iz vrtića "Višnjevac", dok su mali folkloraši iz "Stribora" pokazali kako su nekada izgledali prosidba i svatovi.

Mlada i mladoženja pozornicom su se "provezli" i u posebno izrađenoj konjskoj zaprezi. Polaznici "Sjenčice" zaigrali su starinske igre kao što su rugalica "Mata, Mata" i "Ćilim šape".

knjižnica Monografija Kurilovca Plod šestogodišnjeg rada Etno udruge Kurilovec

Starija B skupina vrtića "Jaglenac" prezentirala je pudarinu, običaj čuvanja vinove loze od čvoraka. Mali folkloraši vrtića "Jabuka" izveli su kola, pjesme i igre.