Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija osigurala 750.000 kuna za kupnju važnih medicinskih uređaja

Pet novih respiratora u KBC-u Osijek za oboljele od koronavirusa

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Respiratorni intenzivistički centar KBC-a Osijek za liječenje oboljelih od koronavirusa skrbi o približno 900.000 osiguranika

U vrijeme kad se cijela Hrvatska bori s koronavirusom, s ciljem osiguravanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovnicima istoka Hrvatske, Osječko-baranjska županija odlučila se na kupnju pet respiratora za KBC Osijek, koji je respiratorni centar za svih pet slavonskih županija.

Županija započela s projektiranjem Gospodarskog centra Novi prostor stvorit će preduvjete za rast zaposlenosti i bolji životni standard

KBC Osijek prvi je i s termovizijskim skenerom temperature, a tu istu je kameru Županija kupila i za OB Našice. Bolnica je uputila zamolbu, a Županija je odobrila 750.000 kuna. Respiratorni intenzivistički centar KBC-a Osijek za liječenje oboljelih od koronavirusa skrbi o približno 900.000 osiguranika, a tijekom epidemije dužan je pružiti skrb i liječiti potencijalno najteže bolesnike koji će trebati potporu mehaničke ventilacije.

Velika pomoć

Osječka bolnica za najteže oboljele od COVID-19 ima na raspolaganju više od 50 respiratora u respiracijskom centru, s mogućnošću proširenja na 130. Donacija od pet dodatnih od velikog je značaja za KBC kako u ovo doba epidemije, tako i ubuduće. A u toj je bolnici trenutačno sve podređeno lavovskoj borbi protiv pandemije. KBC Osijek odnedavno odrađuje i testiranja na COVID-19 pa se protok testiranja na istoku Hrvatske povećao. Svi će se uzorci, ako ne dođe do naglog zagušenja, obrađivati unutar 24 sata.

Niz je i promjena u radu ustrojstvenih jedinica. Klinika za unutarnje bolesti je tako kompletno iseljena te je u njoj Centar za dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na COVID-19, u čijem će se prostoru nalaziti i hitni prijam za bolesnike sa sumnjom na virus.

Brojne aktivnosti Volonteri Crvenog križa svakodnevno na usluzi građanima

Ulaz u "standardni" OHBP nalazi se s istočne strane zgrade nove kirurgije. Na drugom katu zgrade nove kirurgije smješteni su Klinika za neurokirurgiju, Zavod za ortopediju i traumatologiju i Zavod za kardijalnu kirurgiju. A na drugom katu zgrade stare kirurgije nalaze se Zavod za vaskularnu kirurgiju i Zavod za urologiju.

Preseljene klinike

Hitna ambulanta Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju nalazi se u podrumu Klinike za otorinolaringologiju. Zavod za bolesti srca i krvnih žila smješten je u dosadašnjem prostoru Klinike za psihijatriju. Zavod za hematologiju, Zavod za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju i Zavod za endokrinologiju smješteni su na drugom katu Klinike za ginekologiju i opstetriciju, dok su njihove ambulante trenutačno u poliklinici Klinike za neurologiju.

Impresivan rad osječkog Crvenog križa Lani prikupili 13.535 doza krvi te podijelili desetine tona hrane

Ambulanta Zavoda za dermatologiju i venerologiju nalazi se u prizemlju zgrade nove kirurgije. Klinika za psihijatriju je u prostoru Klinike za očne bolesti i Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju. Hitna ambulanta Klinike za očne bolesti smještena je u podrum zgrade nove kirurgije. Zavod za fizikalnu medicinu ne radi do daljnjega.