Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VAŽNA OBLJETNICA

Obilježeno 100 godina hrvatske Baranje - bisera županije

Foto: Osječko-baranjska županija
U povodu obilježavanja 100 godina hrvatske Baranje, na jedinstven način i u jedinstvenom ambijentu promovirana je monografija čiji je izdavač Osječko-baranjska županija

Ispred crkve sv. Petra i Pavla, spomenika kulture nulte kategorije, podignutog 1722. godine uz cestu između sela Topolje i Gajić, predstavljena je u četvrtak knjiga Luke Jakopčića "Baranja - Život na rubu". Predstavljanje je počelo u 16.30 sati, odnosno točno u vrijeme kada je 4. lipnja 1920. godine u Versaillesu potpisan Trianonski mirovni ugovor kojim je - nakon što su se u Prvom svjetskom ratu urušila carstva, među njima i Austro-ugarsko - ovaj djelić Ugarske, poznat kao "Dravski trokut", pripojen tadašnjem Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca temeljem etničkog načela.

Posebna sjednica Stožera civilne zaštite OBŽ-a na temu turizma Novim motivima vratiti turiste u Slavoniju i Baranju

Prelijepa, multikulturna

Upravo u povodu obilježavanja 100 godina hrvatske Baranje, na jedinstven način i u jedinstvenom ambijentu promovirana je monografija čiji je izdavač Osječko-baranjska županija.

Među mnogobrojnim nazočnim gostima bili su i veleposlanik RH u Mađarskoj NJ.E. Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janoš Šandor Fuzik, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, predstavnici Sveučilišta, katoličke, pravoslavne i reformatorske vjerske zajednice, Hrvata iz Vojvodine, gradonačelnik i načelnici s područja Baranje... 

Nazočne su pozdravili Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, te osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je bio i inicijator projekta. 

- Veliki jubilej, 100 godina hrvatske Baranje, obilježavamo predstavljanjem monografije u kojoj govorimo o povijesnim događanjima i onomu što Baranja danas znači za Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju. Baranja je biser naše županije, prelijepa je, specifična, multikulturna, posebna je sa svojim Kopačkim ritom, prekrasnim ravnicama, plodnim poljima, svojom kulturom, folklorom, gastronomijom, enoponudom. Kroz kontinentalni turizam i poljoprivredu na njoj gradimo veliki iskorak u gospodarskom smislu. Ima dugu i kompleksnu povijest koju treba naučiti. Baranja je hrvatska, 100 godina je hrvatska i zauvijek će ostati hrvatska - rekao je župan Anušić. 

Županija ustrojava objedinjeni (županijski) Dom zdravlja Umjesto dosadašnjih šest, imat će jednog ravnatelja, smanjit će se i broj rukovodećih mjesta

Dodao je da knjiga donosi pouku i poruku svima da je hrvatska Baranja sastavni dio Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a tako će biti i u budućnosti.

Živjeti u miru 

- Ljudi ovdje trebaju živjeti u miru i toleranciji, ljubavi i vjeri te zajedno raditi za bolje sutra - poručio je. 

Nakon predstavljanja knjige u crkvi je upriličena izložba fotografija Romulić&Stojčić te koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass.