Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija ustrojava objedinjeni (županijski) Dom zdravlja

Umjesto dosadašnjih šest, imat će jednog ravnatelja, smanjit će se i broj rukovodećih mjesta

Foto: Osječko-baranjska županija
Reorganizacijom će se smanjiti troškovi i podići kvaliteta zdravstvene djelatnosti u županiji

Osječko-baranjska županija osnivač je šest domova zdravlja koji zdravstvene djelatnosti obavljaju na ukupno 71 lokaciji, a zapošljavaju ukupno 664 djelatnika (535 zdravstvenih i 125 nezdravstvenih). U cilju ukupnog poboljšanja rada ovog segmenta zdravstva te osiguranja jednake razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na području cijele županije, pokrenut je postupak njihovih statusnih promjena.

I tijekom pandemije nastavljena ulaganja u gospodarstvo Županija subvencionira kamate poduzetnicima

Promjena naziva

Nacrt odluke kojom bi se domovi zdravlja Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo trebali pripojiti Domu zdravlja Osijek podržan je na kolegiju župana te će ga župan Ivan Anušić predložiti vijećnicima Županijske skupštine na idućoj sjednici.

Povod za ove promjene dijelom su odredbe novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je znatno izmijenio sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite, među ostalim smanjuju se županijski prihodi, a propisuju nove obveze osnivača u mreži javnog zdravstva.

Novi način funkcioniranja županijskog Stožera civilne zaštite "Službe su odradile sjajan posao, vraćamo se u normalu, ali ostanimo odgovorni!"

Izrađena je Studija opravdanosti pripajanja domova zdravlja Osječko-baranjske županije, kao i niz drugih pripremnih radnji – od analiza imovine, ugovornih odnosa, djelatnosti, radnih mjesta i propisa, do utvrđivanja kako će promjene utjecati na dostupnost zdravstvene zaštite građana.

U daljnjem postupku predviđena je i promjena naziva nove ustanove u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije.

Veća mobilnost radnika

Formiranjem objedinjene (županijske) ustanove očekuje se znatno smanjenje troškova poslovanja, ustanova će imati jednog ravnatelja umjesto dosadašnjih šest, smanjit će se ukupan broj rukovodećih mjesta i troškovi rada upravnih vijeća kojih je dosad bilo šest, racionalizirat će se nabava opreme, omogućiti veća mobilnost radnika, ujednačiti položaj svih zaposlenih, omogućiti unapređenje i podizanje kvalitete zdravstvenih djelatnosti, ravnomjerno ulaganje u poslovne prostore i opremu, podizanje standarda poslovanja, utjecat će se na održivost stabilnog poslovanja, smanjiti rizik za županijski proračun...

Uz pojačane epidemiološke mjere, KBC Osijek nastavlja (i) redovne aktivnosti Da skrate liste čekanja, radit će popodne i vikendom, na operaciju s testom na COVID-19