Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
I tijekom pandemije nastavljena ulaganja u gospodarstvo

Županija subvencionira kamate poduzetnicima

Foto: Osječko-baranjska županija
Županijska skupština nedavno je donijela i zaključak o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme moratorija

Osječko-baranjska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak započele su 2018. suradnju u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, tako da Županija dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva posto. Ova je Županija tako postala jedina institucija u Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto.

Usprkos koronavirusu, nastavljaju se strateški projekti u Osječko-baranjskoj županiji Autocesta Beli Manastir – Halasica vrijedna 443 milijuna kuna

Županija trenutačno subvencionira kamatu kroz dva programa: Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora, za koje je osiguran kreditni potencijal od 90 milijuna kuna.

Iako je kriza uzrokovana koronavirusom imala negativan utjecaj na gospodarstvo, investicije u županiji nisu stale. Naime, Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata iz kreditnih programa HBOR-a u travnju je pozitivno ocijenilo tri zahtjeva poduzetnika za subvencioniranjem kamate, ukupne vrijednosti 10,8 milijuna kuna, od čega kreditna sredstva iznose 6,8 milijuna kuna. Planirane investicije uključuju gradnju proizvodne hale, kupnju novog proizvodnog prostora, ulaganje u strojeve i opremu te novo zapošljavanje.

Osječko-baranjska županija izdvaja znatna financijska sredstva iz proračuna i za subvenciju kamata na poduzetničke kredite i kroz druge kreditne linije.

Vrh Vlade i proizvođači o poljoprivrednim potencijalima županije "Želimo da Hrvatska proizvodi što više hrane"

Kako bi se dodatno olakšala situacija poduzetnicima kod otplate kredita, zbog teškoća uzrokovanih pandemijom, županijska je Skupština nedavno donijela zaključak o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja (moratorija).